27 anys de la tragèdia del Càmping de Biescas la pitjor catàstrofe natural d’aquests darrers anys

Foto: RTVE

Aquesta setmana fa 26 anys que es produïa la pitjor catàstrofe natural d’aquests darrers anys a l’Estat espanyol. Una riuada va arrasar el Càmping Las Nieves de Biescas al Pirineu aragonès. Era el dimecres 7 d’agost de 1996 quan a quarts de vuit de la tarda, una enorme tromba d’aigua que va caure en pocs minuts va arrasar el càmping, escombrant les tendes de campanya, caravanes, cotxes i el pitjor de tot, la vida de 87 persones, deixant més de 180 ferits.

Van caure uns 500 litres per metre quadrat en poc menys de 10 minuts que van provocar una enorme onada que baixava pel barranc d’Arrás, enduent-se tot el que trobava per davant com si fos un tsunami. Quan la tromba d’aigua que arrossegava troncs d’arbre, pedres i branques va arribar al càmping, s’ho va endur tot excepte els edificis de serveis i centre social, deixant un escenari dantesc difícil d’oblidar per les persones que van poder sobreviure d’entre els 630 estiuejants que estaven al càmping.

Els veïns de Biescas es van bolcar per ajudar als serveis de rescats, durant dies van estar buscant supervivents d’una tragèdia que es podia haver evitat, si s’hagués fet cas d’un informe que aconsellava no construir un càmping en aquella zona inundable. L’últim cadàver que es va recuperar va ser el d’un nen de sis anys, un any després de la tragèdia.

Memorial del Càmping Las Nieves – Biescas

Les famílies afectades van portar el cas a judici i després d’un llarg procés judicial que va arribar fins al Tribunal d’Estrasburg, aquest va acabar condemnant al govern de l’Aragó i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre a pagar 11 milions d’euros a les víctimes.

El Càmping Las Nieves no va tornar a obrir, tan sols recorden la tragèdia uns monòlits on la gent va deixant flors i un parc “Memorial del càmping Las Nieves“, inaugurat a Biescas ara fa cinc anys.

Tags: Biescas, Inundacions

Notícies semblants: