NATURA

Diversos municipis de Catalunya recomanen no plantar una espècie que propaga un bacteri

Flor de la Polygala myrtifolia

El Departament d’Agricultura  recomana que a la primavera no plantem un determinat tipus de planta per ser nociva per altres plantes i cultius. Es tracta de la Polygala myrtifolia, una planta molt bonica amb una flor de color púrpura, però una gran propagadora del bacteri Xylella fastidiosa, que pot resultar mortal per altres plantes ornamentals, silvestres o per cultius com els de la vinya, ametllers, cítrics o l’olivera.

La Polygala myrtifolia, és originària de Sud-africa, però en els darrers anys es pot veure en molts jardins o com a decoració de viles i pobles. Els insectes són els que fan de vectors del bacteri, els que el transmeten a altres plantes i de moment no existeix cap tractament efectiu un cop la planta s’ha infectat. La Xylella fastidiosa colonitza la planta, obturant els vasos conductors i provocant l’assecament de les fulles i branques, acabant amb la mort de la planta.

L’arbust de la Polygala myrtifolia

De moment a Catalunya encara es veu gaire, per això la Generalitat recomana que no la importem i comencem a plantar-la al nostre país. On sí que s’han vist amb més freqüència és a territoris propers com al País Valencià, Illes Balears o a la Catalunya Nord. La Unió Europea ja va confeccionar un Reglament per evitar la propagació dins de la UE. El Reglament UE 2020/2021 de 14 d’agost.

És per això que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, conjuntament amb el sector recomanen no es planti aquesta planta en espais públics, àrees verdes dels municipis. Tampoc ho hem de fer en jardins particulars si volem preservar la resta de plantes que tinguem a les nostres cases.

Al mateix temps també demanen que si detectem la presència de la Polygala myrtifolia en algun lloc, ho comuniquem immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP ssv.daam@gencat.cat, per prendre mesures abans que es propagui el bacteri de la Xylella fastidiosa.

Molts municipis de Catalunya adverteixen d’aquest perill 👇entre ells Bigues i Riells del Fai.

També us pot interessar:

Ja comença a florir al Pirineu la Tora Blava, la planta més verinosa d’Europa.

Tags: plantes

Notícies semblants: