NATURA

La Tora Blava, la planta més verinosa d’Europa que tenim als Pirineus

“A les zones més altes del Pirineu ens podem trobar amb flor la Tora blava (Aconitum Napellus). Tot i la seva bellesa, cal anar molt alerta perquè es tracta de la planta més tòxica d’Europa” (Parcs de Catalunya)

La Tora Blava (Aconitum napellus) és considerada la planta més tòxica d’Europa i la podem trobar fàcilment als prats del Pirineu, tan sols un mil·ligram pot matar a un nen o una persona amb el sistema immune debilitat, per això és millor que la coneguem bé. Molts cops hem sentit la frase “La natura és sàvia” i en aquest cas ve com l’anell al dit. Vaques, ovelles i cavalls que pasturen al costat de la Tora Blava, mai se la mengen, l’eviten, no sabem com, però detecten que és tòxica.

Nosaltres no som tan intel·ligents com els animals o potser el nostre mateix raciocini i desenvolupament ens ha fet perdre aquells instints que encara conserven els animals. Nosaltres sortim un diumenge al camp i ens portem cap a casa un bonic ram de flors, sense parar-nos a pensar en les conseqüències que ens pot produir, tan sols que un nen acaroni la planta i després es porti les mans a la boca, pot ser nociu.

Les substàncies causants de la toxicitat de la Tora Blava són l’aconitina i la pseudoaconitina, la ingesta de qualsevol d’elles pot provocar problemes cardíacs o neurotoxicitats. La ingesta d’entre 1 i 2 mil·ligrams d’aconitina és suficient per a matar una persona adulta. Principalment la trobem en les fulles i les arrels, encara que està present en tota la planta, inclòs quan aquesta és seca.

Al nostre país la Tora Blava la podem trobar a les comarques de muntanya, a una alçada d’entre 500 a 2.800 metres a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Cerdanya, Ripollès i la Garrotxa i a la Catalunya Nord al Vallespir i Conflent.

La Tora blava floreix al juliol fins ben entrat el setembre o principis d’octubre, quan està en plena floració és fàcil distingir-la, però quan no té flor pot ser fàcilment confosa amb altres ranunculàcies i més pels que no som experts en la flora pirenaica.

No volem donar idees, però diu una llegenda que a l’Edat Mitjana es feia servir per executar delinqüents i no descartaríem que anys enrera algú la fes servir per desfer-se d’algun enemic. Així que ja sabeu, si aneu a la muntanya i us trobeu amb una Tora Blava, feu-li una foto però no us acosteu gaire. Com diu la dita “La Tora Blava és mira però no es toca”

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya amb la seva Àrea de Seguretat, conjuntament amb els Agents Rurals, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el departament de Medicina de Muntanya de la UdG, han iniciat una campanya amb la intenció de continuar donant a conèixer aquesta plata verinosa per evitar possibles confusions amb plantes comestibles.

L’any passat un excursionista va haver de ser evacuat en helicòpter des de la Vall de Núria per haver ingerit tora blava.

Tags: Tora Blava

Notícies semblants: