NATURA

Ja comença a florir al Pirineu la Tora Blava, la planta més verinosa d’Europa.

“A les zones més altes del Pirineu ja podem trobar amb flor la Tora blava (Aconitum Napellus). Tot i la seva bellesa, cal anar molt alerta perquè es tracta de la planta més tòxica d’Europa” (Parcs de Catalunya)

La Tora Blava (Aconitum napellus) és considerada la planta més tòxica d’Europa i la podem trobar fàcilment als prats del Pirineu, tan sols un mil·ligram pot matar a un nen o una persona amb el sistema immune debilitat, per això és millor que la coneguem bé.

Molts cops hem sentit la frase “La natura és sàvia” i en aquest cas ve com l’anell al dit. Vaques, ovelles i cavalls que pasturen al costat de la Tora Blava, mai se la mengen, l’eviten, no sabem com, però detecten que és tòxica.

Nosaltres no som tan intel·ligents com els animals o potser el nostre mateix raciocini i desenvolupament ens ha fet perdre aquells instints que encara conserven els animals. Nosaltres sortim un diumenge al camp i ens portem cap a casa un bonic ram de flors, sense parar-nos a pensar en les conseqüències que ens pot produir, tan sols que un nen acaroni la planta i després es porti les mans a la boca, pot ser nociu.

Les substàncies causants de la toxicitat de la Tora Blava són l’aconitina i la pseudoaconitina, la ingesta de qualsevol d’elles pot provocar problemes cardíacs o neurotoxicitats. Principalment la trobem en les fulles i les arrels, encara que està present en tota la planta, inclòs quan aquesta és seca.

Al nostre país la Tora Blava la podem trobar a les comarques de muntanya, a una alçada d’entre 1.500 a 2.500 metres a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Cerdanya, Ripollès i la Garrotxa i a la Catalunya Nord al Vallespir i Conflent.

La Tora blava floreix al juliol fins ben entrat el setembre, quan està en plena floració és fàcil distingir-la, però quan no té flor pot ser fàcilment confosa amb altres ranunculàcies i més pels que no som experts en la flora pirenaica.

No volem donar idees, però diu una llegenda que a l’Edat Mitjana es feia servir per executar delinqüents i no descartaríem que anys enrera algú la fes servir per desfer-se d’algun enemic.

Així que ja sabeu, si aneu a la muntanya i us trobeu amb una Tora Blava, feu-li una foto però no us acosteu gaire. Com diu la dita “La Tora Blava és mira però no es toca”

Tags:

Notícies semblants: