L’església del pantà de Sau és la més antiga del món que es conserva dreta dins l’aigua.

Segons un estudi realitzat per l’entitat Official World Record amb la col·laboració del Grup de Recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona, l’església Sant Romà de Sau actualment sota les aigües del pantà de Sau a la comarca d’Osona, és la més antiga del món que es conserva dreta dins l’aigua.

Official World Record és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 2010 a Vic que es dedica a registrar rècords mundials, funciona com una ONG i està reconeguda pel Consell dels Notariats de la Unió Europea, ja que per registrar un rècord cal l’aprovació d’un Comitè d’Acceptació Internacional.

L’església de Sant Roma de Sau d’estil romànic llombard, construïda al segle XI, va ser consagrada l’any 1062. Es va veure greument afectada pel terratrèmol més important registrat a Catalunya que es va produir el dia de la Candelera de l’any 1428. El sisme va obligar a fer treballs de restauració i van aprofitar per ampliar-la.

L’any que ve farà seixanta anys que l’església de Sant Romà de Sau està submergida sota les aigües del pantà que es va construir a principis dels anys 60, però el seu campanar que mai ha estat cobert totalment per l’aigua, s’ha convertit en un important atractiu pel turisme de la zona. A més també té un altre rècord, amb els 23 metres que té és l’església que està a més profunditat.

En principi Official World Record, pretenia saber quantes ermites romàniques hi havia submergides sota l’aigua, però després van pensar a ampliar-ho a totes les esglésies i un cop realitzat l’estudi van tenir una grata sorpresa, una església de la seva comarca era la més antiga que es conserva dreta dins de l’aigua, l’església de Sant Romà de Sau. Només li podia treure aquest títol un temple bizantí de l’any 303 a Turquia, però només es conserven els fonaments i tan sols estan a tres metres de profunditat.

Aprofitant aquest rècord assolit per l’església del pantà de Sau, Official World Record publicarà el seu primer llibre aquesta tardor amb una recopilació dels rècords mundials més rellevants, entre ells el de l’església de Sant Romà de Sau. El llibre serà escrit en català i traduït a més de cent llengües, fet que farà que la llengua catalana entri en el ‘Top 20’ dels textos més traduïts.

Quan va quedar submergida es va fer la nova església de Sant Romà a la part dreta del riu, a prop de la resclosa del pantà i al seu voltant es va anar construint un petit nucli residencial. La nova església és obra de l’arquitecte Josep Maria Pericas, que seguint el seu estil la va fer a base de pedra sense polir.

Diu una llegenda arran de la construcció del pantà de Sau quan van arribar les aigües una dona gran no va voler abandonar la seva casa i es va ofegar. Des de llavors diuen que a les nits surt del pantà a caminar pels voltants del pantà i que les seves passes es poden sentir entre el silenci de la nit que envolta les tranquil·les aigües. A més d’aquesta dona que no va voler deixar la seva casa, també reposen les restes de molts altres veïns de Sant Romà de Sau, ja que el seu cementiri també va quedar anegat per les aigües.

En temporades de sequera es pot veure tota l’església i les restes d’algunes cases, però les autoritats aconsellen no endinsar-se en elles pel perill d’enderrocament. Normalment tan sols es pot veure el campanar que mai ha estat totalment cobert per les aigües. A causa de la sequera que hem patit a Catalunya en els darrers mesos, l’Església del Pantà de Sau, va quedar al descobert i es podia arribar a ella caminant. Gràcies a les pluges que hem tingut aquest mes de juny i finals de maig, ara torna a estar submergida sota les aigües.

Tags: Pantà de Sau, Rècords

Notícies semblants: