Avui 29 d’agost celebrem el Dia Mundial del Videojoc o Dia del Gamer.

Els videojocs tan populars en els nostres dies no podien passar sense tenir el seu dia. Des de l’any 2008 cada 28 d’agost se celebra el Dia Mundial del Videojoc o Dia del Gamer, idea que va sorgir de les revistes especialitzades en videojocs. Però repassem la seva història que no és tan recent com molts de nosaltres pensem.

Els primers videojocs tenen el seu origen un cop acabada la Segona Guerra Mundial, quan les potències guanyadores comencen a construir els primers superordinadors programables, amb els que es desenvoluparien els primers programes de caràcter lúdic. Cap a l’any 1948 Thomas Goldsmith i Estle Ray Man van crear un dispositiu d’entreteniment amb un tub de raigs catòdics.

El van patentar amb el nom de ‘Dispositiu d’Entreteniment de Raigs Catòdics’. El joc interactiu més antic conegut, era un simulador d’un projectil d’artilleria que es desplaça per la pantalla de tub de raigs catòdics a la recerca de l’objectiu a qui s’ha de disparar.

Després d’aquell primer videojoc, es van anar desenvolupant altres com el ‘Tennis for Two‘ o el famós ‘Spacewar aquell joc d’Arcade en el que havíem d’anar destruint les naus espacials que es desplaçaven de dreta a esquerra per la pantalla.

A partir dels anys setanta els videojocs arriben a les sales recreatives i als bars, amb aquelles màquines grans Arcade que ficant una moneda de 25 pessetes podíem jugar una partida i si teníem sort de guanyar, ens regalaven una partida extra, així que si érem bons ens podíem passar la tarda jugant per cinc duros.

Quan les consoles portàtils van arribar a les cases, van anar desaparèixent les sales recreatives i les màquines dels bars. A principis dels 70 van sortir l’Atari i l’Odyssey, dues consoles que funcionaven amb cartutxos o tenien els jocs incorporats. A partir dels anys 80 entren en el mercat els dos grans creadors de consoles, parlem de Nintendo i Sega amb videojocs que fins al dia d’avui han estat els més populars, com Mario Bros, Sònic o Zelda.

Amb l’arribada del nou segle, el món de les consoles ha anat evolucionant de forma constant, cada poc temps tenim una nova versió de la mateixa consola, des de la primera PlayStation de Sony que va néixer l’any 1994 o la Nintendo 64 de l’any 1996, hem passat a la PlayStation 5 o a la Nintendo Switch.

Avui en dia tenen molt èxit les plataformes en línia que ofereixen videojocs que no necessiten cap consola o dispositiu, només un Jostick o teclat per jugar amb una SmartTV. Per celebrar el Dia Mundial del Videojoc, s’organitzen competicions a través de les xarxes socials i algunes associacions d’aficionats organitzaven campionats presencials.

Tags: Dia mundial del videojoc

Notícies semblants: