Sabeu quin és el primer indret de la Península Ibèrica que veu sortir el sol cada dia?

Port Lligat – Cap de Creus

Si observem un mapa, ho veurem amb molta claredat, els primers raigs del sol que arriben a la Península Ibèrica, entren pel Cap de Creus, per tant els habitants de Cadaqués són els primers a veure el sol cada dia. Si parlem d’Espanya, sembla que hagi de ser l’illa de Menorca, però no és exactament correcte, la primera alba del dia varia en funció de la inclinació de l’eix de la Terra i és diferent en les estacions d’hivern o estiu.

Encara que sembli mentida no per estar més a l’est surt el sol primer a Menorca durant tot l’any, entre el 23 d’abril i el 19 d’agost el Cap de Creus veurà primer el sol, mentre entre el 20 d’agost i el 22 d’abril els raigs de sol entraran primer per la Fortalesa de la Mola a l’entrada del port de Maó a Menorca. Així que durant quatre mesos a l’any podríem dir que els catalans tenim el privilegi de veure primer el sol del dia.

L’explicació tècnica és una mica complicada, però intentarem fer un resum d’acord amb el que explica Tomás Alonso, membre de l’Observatori Astronòmic Nacional. Perquè en un indret de la península surti el sol abans és necessari que la diferència en latitud sigui més del doble que en longitud. A l’estiu aquest indret ha d’estar més al nord i a l’hivern més al sud, per això a l’estiu és Cap de Creus i a l’hivern Maó. El 21 de juny, solstici d’estiu, el sol surt per Maó 4,2 minuts més tard que en el Cap de Creus.

Tots tenim la idea i així ens ho expliquen a l’escola, que el sol surt per l’est i es pon per l’oest, però això només passa dos cops a l’any. Això és conseqüència de què la inclinació de la Terra i els seus moviments de rotació i translació fan que el punt cardinal per on surt el sol no sigui sempre el mateix. En funció de la inclinació amb què ens arriben els raigs del sol i el moviment de translació de la Terra en un moment determinat de la seva òrbita, el sol sortirà més o menys a prop de l’Est i això tan sols passa durant els equinoccis de primavera i tardor.

“Cabo Touriñan” – Costa da Morte – Galícia

Pel que fa a l’indret de la Península Ibèrica on el sol es pon més tard, pels mateixos motius que hem explicat abans, durant dos mesos a l’any la Costa da Morte a Galícia és l’últim lloc on es veu el sol, concretament en el “Cabo Touriñan“, del 24 de març al 24 d’abril i del 18 d’agost al 19 de setembre. La resta de l’any aquest indret se situa al “Cabo de San Vicente i el Cabo da Roca” a Portugal.

Durant molts anys l’únic habitant de Port Lligat al Cap de Creus va ser el gran Salvador Dalí, així que podríem dir que durant molts anys el pintor català i la seva estimada Gala van ser els primers habitants de la Península Ibèrica a veure sortir el sol des del seu dormitori  i en algunes ocasions els seus il·lustres convidats com Federico Garcia Lorca, Ava GadnerPicaso o Buñuel.

Tags: Alba, Sol

Notícies semblants: