Per què el símbol de les farmàcies és una serp abraçant una copa? D’on va sortir la creu verda?

Tots coneixem els clàssics símbols de les farmàcies, una creu verda i una serp abraçant una copa, però sabeu quin és l’origen d’aquesta icona que simbolitza la professió farmacèutica i què significa? Sabeu qui va instaurar la creu verda com a símbol de les farmàcies?

Història de la Copa d’Higía

Darrere la Copa d’Higía que és com s’anomena aquest símbol de les farmàcies, s’amaga una bonica història de la Grècia antiga. Higía era la Deessa de la curació, la neteja (d’aquí la paraula higiene) i la sanitat, filla del Déu grec de la medicina, Asclepi. Ella s’encarregava de fer els preparats que després aplicaria el seu pare per curar les malalties.

Segons la mitologia grega, Asclepi (Esculapi pels romans), era tan savi que va arribar a ressuscitar els morts, cosa que no li va agradar gaire a Zeus que temia que es compliqués l’ordre natural del món. Quan Asclepi va ressuscitar a Hipòlit, Zeus el va matar amb un llamp que el va convertir en un Déu. La imatge d’Asclepi sempre estava acompanyada d’una serp enrotllada al seu bastó.

Segons la mitologia quan Asclepi va morir es van construir diferents temples on es ficaven serps no verinoses, un dels animals que representava els seus atributs. La seva filla Higía es va dedicar a protegir aquestes serps i d’aquí que se la representés com un dona amb una copa amb la qual alimentava a les serps que s’enrotllaven al seu cos.

D’aquí va sortir la icona de la professió farmacèutica coneguda arreu del món. La serp simbolitza el poder de la curació i la copa la que conté les pocions, el remei per curar la malaltia. La primera constància que es té d’aquest símbol va ser l’any 1796 quan la Societat Parisenca de Farmàcia el va utilitzar per encunyar una moneda.

A partir d’aquell moment va ser adoptat per moltes altres associacions farmacèutiques de tot el món fins a arribar als nostres dies com un símbol d’aquesta professió. Antigament era força habitual veure’l en les façanes de les farmàcies o herboristeries, però ara ha quedat substituït per una creu verda. Per recordar aquesta bonica història de la mitologia grega, algunes encara tenen la Copa d’Higía amb la serp reflectida en la creu.

L’origen de la Creu Verda de les farmàcies

 

La creu verda que tots buscàvem quan necessitàvem una farmàcia de guàrdia i que ara gràcies a internet ja quasi ignorem, té el seu origen a mitjans del segle XIX quan el suís Henri Dunant va impulsar el naixement de la Creu Roja per atendre els ferits de guerra.

La Creu Roja la formaven voluntaris del món de la sanitat i per identificar-los i distingir-los entre les forces armades, es van veure en la necessitat de crear un distintiu. Van pensar a fer la creu de la bandera suïssa amb els colors invertits, la creu vermella sobre un fons blanc.

La creu vermella es va anar popularitzant per representar hospitals, centres d’atenció mèdica i altres establiments relacionats amb la sanitat. Les farmàcies o herboristeries també la van adoptar, però per desvincular-la de la Creu Roja es va canviar el color, triant el verd com a símbol d’esperança, del color de les plantes amb què s’elaboren moltes de les fórmules magistrals que preparen.

També us pot interessar:

Sabeu on és la farmàcia més antiga d’Europa?

Tags: Copa, Copa Higía, Creu Verda, farmàcia, serp

Notícies semblants: