Els nous caganers d’aquest any, des del president Aragonès fins al Joc del Calamar.

Foto: Caganer.com

L’empresa de Torroella de Montgrí, Caganer.com fundada l’any 1992 per Anna Maria Pla i que ara segueixen els seus fills Marc i Sergi Alòs, es dedica a fer aquest personatge tan típics que no pot faltar en cap pesebre català. Avui han presentat els nous models d’aquest any, una quarantena de noves figures de fang que s’afegeixen a l’extens catàleg de caganers que han fet al llarg d’aquest quasi trenta anys.

L’empresa gironina sempre treballa amb l’actualitat del moment i aquest any podem trobar figures des del president més jove que ha tingut la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, fins als personatges del famós Joc del Calamar, passant per Leo Messi amb la samarreta del PSG. No podien faltar altres personatges populars d’aquests dies, com Xavi Hernández, esperem que sigui el pròxim entrenador del Barça o ‘l’streamer‘ Ibai Llanos que amb Gerard Piqué va organitzar el primer campionat de globus.

També podem trobar personatges com Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la comunitat de Madrid, que baixant impostos es vol portar totes les empreses de Catalunya, Kamala Harris, vicepresidenta dels Estats Units o cantants com Lluís Llach, Albert Pla, Alaska o Tina Turner.

Isabel Díaz Ayuso i Pere Aragonès – Foto: Caganer.com

Caganer.com plasma en aquestes figuretes de fang els personatges populars del món de la política, esports, música, cinema, etc., però a més d’elaborar els personatges del moment, també continuen ampliant el seu catàleg d’oficis com agents antidisturbis, empleats dels transports de Barcelona, farmacèutics o repartidors de pizza, entre altres.

Del Joc del Calamar han fet dues figures, la dels guardians amb l’uniforme vermell que recorda el de la Casa de Paper, però amb la màscara amb un triangle, rodona o quadrat i la de la nina que surt al primer capítol quan juguen a ‘llum vermella, llum verda’. Segur que serà un dels que més triomfarà aquest any.

Foto: Caganer.com

Una mica agosarats la gent de Caganer.com fent la figura de Xavi Hernández com a pròxim entrenador del Barça, potser tenen línia directa amb Joan Laporta i ja saben que vindrà, esperem que sigui així. Marc Alós diu: “Amb Xavi teníem la versió de jugador i ara l’hem actualitzat com a tècnic, hem hagut de córrer per tenir el motlle a punt, però l’hem pogut presentar a temps”. Una altra figura relacionada amb el món del futbol és la de Leo Messi amb la samarreta del Paris Sant-Germain, en aquest cas tant de bo no hagueren hagut de canviar-li la samarreta al millor jugador del món.

Xavi Hernández i Leo Messi amb la samarreta del PSG – Foto: Caganer.com

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Marc Alós explica que: “Són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d’Empordà, que el tenim a 14 km. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat”.

Fins ara el caganer era una figureta que apareix quan s’acosten les festes nadalenques i desapareix passat reis, una figura que no pot faltar als pesebres catalans, però que al llarg de l’any és complicat trobar-la en alguna botiga. Caganer.com ha fet una aposta perquè aquest personatge de les tradicions catalanes estigui present tor l’any, per això a més de trobar-les en el taller de Torroella de Montgrí, també han obert dues botigues permanents a Barcelona perquè sigui una icona pels turistes que visiten Catalunya.

Les dues estan ubicades en llocs emblemàtics de la Ciutat Comtal, davant mateix de la Basílica de Santa Maria del Mar i al carrer Banys Nous en ple Gòtic. I si estem lluny de Barcelona o de Torroella, sempre les podem demanar per internet a través de la web Caganer.com.

Els germans Alós presentant els caganers d’aquest any – Foto: Caganer.com

També us pot interessar: 

Des de quan posem el Caganer als nostres pesebres? – La tradició del Caganer

Tags: Caganers

Notícies semblants: