La Vall Fosca recupera L’Hospital de Cartró de Cabdella, l’únic que queda a Europa d’aquestes característiques.

Foto: ccma.cat

Avui en dia estem acostumats a veure tota mena d’objectes construïts amb cartró, com mobles o objectes de decoració, sense anar molt lluny els llits de la vila olímpica dels Jocs Olímpics del passat estiu a Tòquio eren de cartró, un material sostenible que després de la seva utilització es pot reciclar.

Els nostres avantpassats ja es van avançar en la utilització del cartró per a la construcció. L’any 1912 al petit poble de Cabdella a la Vall Fosca es va construir un hospital fet de cartró i fusta per atendre al personal que estava construint la central hidroelèctrica més gran de Catalunya. Energia Elèctrica de Catalunya tenia 4.000 treballadors construint la central hidroelèctrica i en aquells anys que les comunicacions eren molt més complicades que avui en dia i malauradament els accidents laborals eren freqüents, van decidir construir l’hospital per atendre els treballadors i també per ingressar els malalts en possibles pandèmies.

Una construcció que havia de ser efímera, porta en peu 109 anys resistint a les dures condicions meteorològiques del Pirineu. Una construcció prefabricada a base mòduls de plafons de cartró i fusta, pensada per quan no es necessités poder transportar-la a un altre indret on fes falta. Tot un avançament a la forma de construcció d’aquells temps i que avui en dia tant ha proliferat.

La companyia Energia Elèctrica de Catalunya, va recórrer a una empresa alemanya Christoph & Unmack, puntera en aquells temps en aquest tipus de construcció. Va fer el disseny i va enviar a Catalunya tot el material necessari en capses. Els plafons de cartró s’havien de muntar segons les instruccions que s’acompanyaven, com ara fem amb els mobles de la multinacional sueca Ikea. En aquells temps s’acostumava a fer per construccions temporals per a temps de guerra i quan acabava el conflicte bèl·lic es desmuntava i es llençava o s’aprofitava per a un altre servei.

L’Hospital de cartró de Cabdella és l’únic d’aquestes característiques que queda en peu a tota Europa i un dels pocs que queden a la resta del món. Consta de dues ales diferenciades entre si, una era per l’atenció dels malalts i l’altre per poder fer petites intervencions de cirurgia, separades per la zona de cuina i serveis.

Ara el Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Direcció General de Patrimoni, en coordinació amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa (MNACTEC), s’encarregaran de la restauració de l’edifici per tal de preservar el patrimoni històric del nostre país i un cop finalitzada la restauració puguem visitar.

Tags: Cabdella, Hospital Cartró

Notícies semblants: