Quin és l’origen i el significat de la bandera negra símbol de l’independentisme més radical?

Des de fa uns anys acostumem a veure una bandera negra amb una aspa i un estel de cinc puntes com a símbol de l’independentisme més extrem de Catalunya, però quin és el seu origen i significat?

L’any 2014 Fundació Reeixida per commemorar el tricentenari de la Guerra de Successió que va acabar l’11 de setembre de 1714 amb la capitulació de Barcelona després del setge de quasi dos mesos de la ciutat per part de les tropes de Felip V, va voler fer un recull de la simbologia catalana que s’havia perdut durant aquests darrers tres-cents anys de govern dels Borbons i del franquisme, era el projecte anomenat ‘Banderes dels nostres pares’.

Dins d’aquest context la Fundació Reeixida fa un disseny nou de la històrica bandera negra, símbol de resistència que havien enarborat els Almogàvers en el segle XIV i que apareix documentada a la ‘Crònica’ de Ramon Muntaner amb aquestes paraules:

“…axi mateix ab tot poder de tota Sicilià; e axi mateix vengren vestits de negre, e ab les veles negres, e ab senyeres negres…”

Foto: Twitter @Jaumestragues

Durant la Guerra dels Segadors (1640-1652) torna a sorgir, fet que queda reflectit en el Primer himne dels Segadors:

“—Ont és vostre capità?,
aont és vostra bandera?
Varen treure’l bon Jesús,
tot cobert ab un vel negre.
—Aquí és nostre capità,
aquesta és la nostra bandera.
A les armes, catalans,
qu’ens han declarat la guerra!”

I la tornem a trobar en la Guerra de Successió (1701-1714), quan l’any 1705 va ser hissada al castell de Montjuïc, amb el lema “Morts o els nostres privilegis conservats” i cap al final de la guerra en el període anomenat Guerra dels Catalans (1713-1714), la bandera negra onejava en la muralla de Barcelona durant el setge que va patir la ciutat, en senyal de no rendició.

En el nou disseny impulsat per la Fundació Reeixida amb Joan Marc Passada com impulsor i el grafista Jordi Avià es va presentar una bandera negra amb la creu de Santa Eulàlia, la que fins a l’any 1888 oficialment va ser la patrona de Barcelona i un estel de cinc puntes, símbol de la reivindicació d’un estat propi i que ens recorda al que figura en l’estelada. El nou disseny es va presentar el 30 de juliol del 2014 en el Museu d’Història de Catalunya, en el marc dels actes de celebració del tricentenari de la Guerra de Successió.

A partir de la Diada d’aquell 2014 en què milers de catalans vam sortir al carrer per formar la Via Catalana, una V al llarg de l’Avinguda Diagonal i la Gran Via, amb el vèrtex a les Glòries, es va començar a veure el nou disseny de la bandera negra que en contraposició a la bandera blanca de rendició, sempre ha estat un símbol de resistència contra els diferents atacs de l’Estat espanyol.

Tags: Bandera negra

Notícies semblants:

Últimes Notícies