NATURA

La presència del Coipú a l’Estany de Banyoles comença a representar un problema

 

El Coipú és una espècie invasora originària de Sud-americà que va arribar a Catalunya procedent de França on hi ha granges de cria per a la indústria pelletera. És un gran rosegador semblant a la llúdriga, els primers exemplars es van detectar a les conques dels rius Muga i Fluvià i ara s’ha instal·lat a l’Estany de Banyoles.

Al març de l’any passat es va detectar la seva presència per primer cop a l’Estany de Banyoles i malgrat que els agents rurals han treballat per erradicar-los de la zona, han continuat proliferant fins al punt que actualment representen un problema per l’ecosistema de la zona. El coipú és herbívor que s’alimenta principalment de joncs i balca destrossant la vegetació de l’estany. A més fa uns caus a la llera de fins a 10 metres que poden provocar despreniments i esllavissades als marges que poden fer malbé el sistema de canals de reg que hi ha a Banyoles.

El director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, diu que en aquests moments no tenen una solució més enllà de fer batudes o posar trampes per controlar la població de coipú, que és un animal que cria durant tot l’any i cada ventrada pot fer fins a sis cries, amb aquestes xifres podríem estar parlant de més de 70 cries a l’any.

El coipú forma part de les 100 espècies invasores més nocives d’Europa. Actualment s’han detectat al nord de Catalunya, especialment a l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès, el Baix Empordà, la Garrotxa, i puntualment al Ripollès i la Selva.

Tags: especies invasores, Estany BAnyoles

Notícies semblants: