Per què és important per a la salut baixar la tapa del vàter després d’utilitzar-lo?

Sens dubte hi ha un risc en no baixar la tapa del vàter després de fer-ne ús d’ell i és tenir una discussió amb la parella, però més enllà de provocar un conflicte familiar, hi ha un altre risc molt més important que pot afectar a la nostra salut.

Des de fa un any i mig quan va esclatar la pandèmia de la Covid-19, prenem totes les mesures de seguretat per tal de no contagiar-nos, com distància, mascareta, neteja de mans o la utilització de gels hidroalcohòlics, però una altra precaució que hauríem de tenir en compte és baixar la tapa del vàter després de cada utilització i abans d’estirar la cadena.

Quan un virus o un bacteri entra en el nostre cos, passa pel tracte intestinal i alguns d’ells poden ser expulsats amb les femtes. Quan estirem la cadena del vàter sense abaixar la tapa es genera un aerosol, un núvol de partícules que queden suspeses en l’aire i entre elles els microorganismes del nostre cos. Si abaixem la tapa de l’inodor abans d’estirar la cadena, evitarem que els bacteris i virus es propaguin pel bany.

El risc de contagi per aquests virus o bacteris que acaben a l’inodor és molt baix en especial a les cases particulars, però en llocs públics sí que és important tenir-ho en compte. L’any passat molt abans que esclatés la pandèmia, ja es va demostrar que mesos abans el virus del SARS-CoV-2 ja estava present en les aigües residuals de moltes ciutats.

Hi ha diferents estudis sobre el tema, ja us ho explicàvem quan va esclatar la pandèmia,  però el divulgador Dani Arbós ho ha explicat al programa “Els matins” de TV3.

Notícies relacionades:

Estirar la cadena del vàter amb la tapa oberta pot fer propagar el Coronavirus. (18.06.2020)

Tags: Coronavirus - Covid-19, Vàter

Notícies semblants: