Sabíeu que la primera fàbrica de iogurt del món es va obrir al barri del Raval de Barcelona?

El iogurt és un producte que ja es consumia fa milers d’anys en l’antiga Mesopotàmia, el territori entre els rius Tigris i Eufrates, en l’actual Iraq i Síria. Quan els humans van començar a domesticar els animals productors de llet, fruit de la casualitat, quan van deixar fermentar la llet i aquesta es va convertir en iogurt. Una llegenda diu que la fórmula del bon iogurt li va ser confiada per un Àngel al patriarca de judaisme, Abraham, que segons diuen va viure 175 anys, potser gràcies a totes les propietats del iogurt.

Des de llavors el iogurt ha estat present en moltes cultures, en especial la turca, grega, búlgara i altres països dels Balcans, que sempre han vinculat el consum del iogurt amb la longevitat. La paraula iogurt podria derivar-se d’una paraula turca que significa quallar o espessir.

Fins a l’any 1919 l’elaboració del iogurt es feia de forma artesanal, però va ser un industrial establert a Barcelona el que va crear la primera fàbrica de iogurt del món. Estem parlant d’Isaac Carrasco Nehama, nascut a Tessalònica, una ciutat de l’actual Grècia i creador dels iogurts Danone.

Carrasco enmig amb les mans creuades en la inauguració de la seva fàbrica

Carrasco era un jueu sefardita que si no hagués estat per les guerres que patia el seu país, ben segur hauria fet els iogurts a la seva terra. A principis del segle XX la família dels Carrasco eren uns grans exportadors d’olis i fruits secs establerts a Tesalònica. Isaac Carrasco va conèixer l’elaboració del iogurt de mans dels comerciants búlgars que feien una llet d’ovella fermentada anomenada ‘jaurt‘.

L’empresari començar a pensar en el iogurt com una oportunitat de negoci per a ell i per informar-se va viatjar a Bulgària i a París on l’any 1905 el microbiòleg Stamen Grigorov d’origen búlgar, havia descobert el ‘Lactobacillus bulgaricus’, el bacteri responsable de la fermentació del iogurt que encara s’utilitza avui en dia.

Les guerres van aturar el projecte d’Isaac Carrasco que es va veure obligat a fugir del seu país, la guerra italo-turca (1910) i les dues Guerres Balcàniques (1912 i 1913) per les que Tessalònica va quedar sota el control de Grècia. Llavors els Carrasco van fugir i després de passar per Lausana a Suïssa on els va agafar la Primera Guerra Mundial, van demanar asil a l’Estat espanyol i es van instal·lar a Catalunya. Anys després van aconseguir la nacionalitat.

L’any 1916 es van instal·lar en un petit pis del Raval, on Isaac Carrasco va continuar amb el seu projecte d’elaborar iogurts. Va ser l’any 1919 quan en aquell pis del carrer dels Àngels va construir un laboratori i va començar a comercialitzar els iogurts Danone en farmàcies, ja que en aquells temps era considerat un producte medicinal.

Isaac Carrasco i la seva esposa Esterina tenien tres fills, Daniel, Flor i Juana. El nom de la marca que avui en dia coneixem com a Danone, va sorgir de l’apel·latiu familiar com anomenaven al seu primogènit, Danón. Així va néixer la industrialització del iogurt amb la primera fàbrica al Raval de Barcelona.

Tags: Danone, Iogurt

Notícies semblants: