El discurs més llarg del món i que ostenta el rècord Guinness es va fer en català

Un dels polítics que tenia fama de fer els discursos molt llargs era el cubà d’origen gallec Fidel Castro, que també va passar a la història com un dels dirigents polítics que ha fet els mítings més llargs que es recorden. El discurs més llarg el va pronunciar l’any 1998 quan va començar amb aquestes paraules: “He venido a conversar con ustedes un rato” i va estar xerrant set hores i un quart davant el Parlament Cubà.

Però el rècord Guinness del discurs més llarg del món el va fer l’any 2008 un català del Rosselló. Va ser Lluís Colet, un guia del Castellet de Perpinyà i agent del patrimoni de la capital del Rosselló a la Catalunya Nord.

El 17 de gener del 2008 Lluís Colet va estar xerrant més de cinc dies seguits, concretament 124 hores, davant d’un centenar de persones i ho va fer en la seva llengua, el català. Va començar a parlar un dilluns a les deu del matí i va acabar el dissabte a les dues de la tarda, aconseguint batre el rècord mundial del discurs més llarg fet mai, que fins aquell moment ostentava un ciutadà de l’Índia, Jayasimha Ravirala, que havia estat parlant 120 hores.

L’acte es va celebrar al restaurant de l’estació de Perpinyà, estació que Salvador Dalí havia plasmat en una de les seves obres i que havia denominat com el centre de l’univers amb aquestes paraules:

“L’estació és el lloc de totes les meves al·lucinacions. Allí veig tot de nou clar. I he descobert el perquè: dins de la deriva dels continents, l’estació és un moment tel·lúric de permanència. Per a mi és com un exorcisme”.

Per això Lluís Colet durant les 124 hores de xerrada, va parlar sobre el pintor de Port Lligat, sobre la cultura catalana, els refranys i la seva llengua. També sobre temes de la història universal, intercalant algunes explicacions en francès, sobre els Dragons Catalans de rugbi, la USAP, el Barça o sobre la problemàtica de les seleccions catalanes, entre altres molts més temes. 124 hores donen per xerrar de moltes coses, però sempre centrades en la cultura catalana.

Després de comprovar l’èxit que havia tingut el monòleg de 124 hores, va acabar dedicant aquella llarga xerrada a totes aquelles persones i associacions que defensen i promouen la cultura catalana a la Catalunya Nord, demanant una cosa, que s’esmentés que el discurs més llarg del món i pel que va obtenir el rècord Guinness, s’havia fet en llengua catalana. Es va acomiadar amb aquestes paraules: “Dedicat a tots aquells que defensen la llengua i la cultura catalana”.

Durant tota la setmana en Lluís Colet a prou feines va parar uns minuts per menjar i fer les seves necessitats, va acabar visiblement cansat, però en tot moment va estar assistit per un metge que vetllava per la seva salut.

Tags: català, Discurs, Record Guinness

Notícies semblants: