Investigadors del Clínic i la Vall d’Hebron creen el primer test del món capaç de reajustar un tractament pel càncer de mama.

Investigadors de l’Hospital Clínic i de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron han desenvolupat el primer test genòmic del món capaç de reajustar el tractament de les pacients amb un dels càncers de mama més freqüents. Es tracta d’un test que prediu l’efectivitat dels fàrmacs en dones que pateixen el tipus HER+2, un dels càncers de mama que afecta una de cada cinc pacients.

És el primer test genòmic del món capaç de reajustar el tractament per adaptar-lo a cada pacient de forma individualitzada. Amb aquest test els oncòlegs podran determinar quin és el millor tractament per a cada persona així com predir precoçment el pronòstic de la malaltia. Podríem dir que és un test per poder establir el tractament òptim per a cada pacient.

Malauradament, tots hem sentit a parlar de les conseqüències de la ràdio, la quimioteràpia i els fàrmacs administrats quan es diagnostica un càncer i que en moltes ocasions potser no és el tractament més adequat pel pacient. Amb aquesta nova eina, els metges podran treballar de forma més efectiva per a trobar un tractament eficient per a cada persona, fins i tot abans de decidir si s’ha d’operar per erradicar el tumor.

Els creadors d’aquest test estimen que en un 30% dels casos es podrien aplicar teràpies o tractaments molt menys lesius i lleus a les pacients amb càncer de mama. La investigació s’ha publicat a la revista The Lancet EBioMedicine i el test, sota el nom HER2DX, ja està disponible per poder comercialitzar-lo.

Aquest test també aporta informació sobre quina és la probabilitat que aquest tipus de càncer es pugui tornar a reproduir en els anys següents a detectar la malaltia, així com la supervivència en aquestes pacients.

Notícies relacionades:

Una enginyera catalana inventa un detector de càncer de mama per fer a casa (28.05.2021)

Tags: Càncer, Clínic, Investigadors

Notícies semblants: