Cornellà de Llobregat recupera la figura del ‘Sereno’

A finals dels anys setanta va desaparèixer la figura del ‘Sereno’ aquell vigilant nocturn que passejava pels carrers de les ciutats amb un munt de claus per obrir els portals de les cases als veïns que no duien la clau a sobre. Malgrat que tenien altres funcions com a vigilants o assistents en cas d’emergència, amb la instal·lació dels intèrfons a la majoria d’edificis ja no era necessària la seva feina.

Fa uns anys municipis com Premià de Dalt o Santa Coloma de Gramenet van establir un servei semblant i ara ho fa Cornellà de Llobregat. Des d’ahir la localitat del Baix Llobregat disposa d’un ‘Servei d’Observació Nocturn (SON)’ que vigilarà els carrers de la ciutat a les nits.

Amb aquest nou servei es donarà feina a quatre homes i tres dones, majors de quaranta-cinc anys, que estiguin a l’atur i que cada nit passejaran pels carrers per establir una sensació de seguretat i controlar el civisme. No tindran funcions de policia, però estaran connectats permanentment amb la Policia Local per si es necessita la seva intervenció.

En un principi es mouran pels barris de Sant Ildefons i la Gavarra, les dues zones més poblades de Cornellà des de les onze de la nit fins a les sis del matí. Aquests agents cívics han rebut formació específica en temes de mediació, civisme i comunicació i estaran sota la supervisió de Protecció Civil.

L’origen del ‘Sereno’ el trobem a finals del segle XVIII, quan van crear un cos d’agents encarregat d’encendre i apagar els llums dels fanals, obrir els portals de les cases i acompanyar als veïns per les fosques nits de les ciutats. Si algun veí ho necessitava, avisaven al metge o als bombers en cas d’incendi.

A Barcelona, el ‘Sereno’ va vetllar per la seguretat dels ciutadans durant les nits fins a l’any 1976 i els seus membres van passar a formar part de la Guàrdia Urbana.

Notícies relacionades:

Origen de la figura del ‘Sereno’ a Barcelona

Tags: Cornellà, Sereno

Notícies semblants: