Un Centre Mèdic QuirónSalud de Barcelona expulsa una dona per parlar català

Centre QuironSalud Aribau

Plataforma per la Llengua denuncia un tracte discriminatori per part del Centre Mèdic QuironSalud del carrer d’Aribau de Barcelona, que va acabar amb l’expulsió d’una dona del despatx del metge per parlar en català.

Segons la usuària que ha denunciat el fet a Plataforma per la Llengua, el passat 4 d’octubre la dona va acudir al citat centre acompanyant a la seva mare de 87 anys a recollir un informe mèdic i la doctora li va demanar que parlessin en castellà, la usuària es va negar i la metgessa, de males maneres, li va dir que sortís del despatx, que aquella situació era “inadmissible” i que ella “havia estudiat molts anys”.

La dona, a instància de la supervisora del centre que l’amenaçava de fer-la sortir de l’edifici, va sortir de la consulta deixant sola a la seva mare que presenta problemes d’audició, perquè ella sí que va acceptar a parlar castellà, si no potser també l’hagueren fet sortir. Dies després de fer la denúncia formal al centre, va rebre la resposta, disculpant-se, però argumentant que “va ser expulsada per negar-se a parlar en castellà” amb la doctora que no sap català perquè tan sols fa set mesos que està a Catalunya.

Malgrat que el grup QuirónSalud argumenta que quan contracte els seus treballadors els hi demana que “tinguin els recursos” per garantir els drets lingüístics dels usuaris, la realitat és molt diferent. Aquesta no és la primera denúncia que Plataforma per la Llengua ha rebut amb relació als centres de QuirónSalud.

En els darrers mesos s’han recollit quatre denúncies d’usuaris de diferents centres com el de Sabadell, Barcelona, Sant Cugat o de l’Hospital General de Catalunya. També s’ha rebut alguna denúncia de treballadors que expliquen que els procediments i protocols interns estan tan sols en castellà. Quan una treballadora va demanar que els fessin a més en català, li van respondre que “són corporatius i es fan a Madrid”.

Un altre tema que també recull Plataforma per la Llengua sobre el grup QuirónSalud, és el de la retolació en català com la llei exigeix, així com tota la informació destinada als usuaris, que també hauria de ser en català.

Tags: català, Denúncia, QuronSalud

Notícies semblants: