Si volem que dispositius com Alexa parlin català és necessària la nostra col·laboració.

 

Tots els catalans i catalanes reivindiquem que dispositius com Alexa parlin la nostra llengua.  Possiblement les empreses fabricants no tenen cap inconvenient en incloure el català com un idioma més, però els hi cal tenir una base de dades de veus.

És per això que la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’, impulsada per la Vicepresidència del Govern que amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center (BSC) han desenvolupat el projecte AINA, basat en tecnologia de dades per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català.

Com podem col·laborar a fer que les màquines entenguin la nostra llengua? Molt fàcil, llegint una sèrie de textos en català per construir una base de dades de veus que les empreses que fabriquen el programari de les màquines, ordinadors o robots puguin utilitzar-la per a incorporar el català en els seus aparells.

Amb les nostres veus podran crear el primer corpus o “diccionari” de veus del català per poder ser emprats en traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc., per tal de poder-nos relacionar amb les màquines en català.

Ensenyar el català a les màquines és tot un repte de la Generalitat en el que podem participar a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, on tots i totes podrem llegir i enregistrar unes frases, de forma totalment anònima. No obstant això, la campanya anima a la ciutadania a registrar-nos i facilitar una sèrie de dades nostres, per conèixer els paràmetres de gènere, edat o varietat dialectal del català que parlem, per poder fer una classificació de totes les veus registrades.

El Govern de la Generalitat a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destinarà tres milions d’euros al projecte AINA que serà presentat aquesta tarda pel conseller Puigneró. Actualment, tenim un corpus de text amb més de 1.770 milions de paraules reunides en 95 milions de frases, en el que es continuarà treballant per tal de generar una segona versió millorada i enriquida.

🔴 Ara entre tots i totes hem d’aconseguir un corpus de veus en català i ho podem fer aquí 👉 Common Voice català. Animeu-vos a participar.

Podem seguir l’acte de presentació que es farà aquesta tarda aquí 👇

Tags: Alexa, català

Notícies semblants: