L’Ajuntament de Barcelona es nega a fer un homenatge a la figura de Floquet de Neu

Fa uns mesos per iniciativa d’un particular es van recollir una sèrie de signatures perquè l’ajuntament de Barcelona li fes un homenatge a la figura de Floquet de Neu, icona de la ciutat durant els anys que va viure al Zoo de Barcelona.

Segons va informar ahir RAC1, ara el consistori d’Ada Colau ha tombat la proposta iniciativa d’Eduardo Bare a la que es va afegir una empresa tecnològica que s’oferia per fer una escultura robòtica del goril·la albí i que pogués interactuar amb els visitants del zoo, en especial amb els infants.

L’ajuntament argumenta que l’arribada de l’animal a Barcelona va ser el “resultat del colonialisme espanyol”. El consistori ha donat resposta a la iniciativa particular que havia recollit fins al moment 37.000 signatures per internet, amb aquestes paraules:

“Malgrat que la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall, fou el resultat del colonialisme a Guinea Equatorial”

Una de les primeres persones a reaccionar a aquesta negativa de l’Ajuntament ha estat Oriol Sabater, fill del primatòleg que va dur a Floquet de Neu a Barcelona, Jordi Sabater i Pi. “Tinc la sensació que hi ha una mala consciència, mal entesa, de com es va capturar aquest animal”, ha dit a RAC 1.

Més enllà de l’opinió que tinguem cadascú de nosaltres sobre els Zoos en el sentit que molts pensem que els animals no haurien de viure en captivitat, el primatòleg que va dur a Floquet de Neu a Barcelona, li va salvar la vida. Quan uns caçadors van matar una parella de goril·les i el petit albí es va quedar abraçat al cos de la seva mare un d’ells el va capturar i el va acabar venent a Jordi Sabater i Pi, per 20.000 pessetes.

Moltes han estat les reaccions a les xarxes, com la del periodista Jaume Clotet que titlla de postureig la decisió del consistori, “Si realment volen anar contra el colonialisme que deixin Floquet de Neu en pau, retirin l’estàtua de Colom i netegin el nomenclàtor del passat colonial”.

Aquesta és la carta íntegra amb la resposta de l’Ajuntament a aquesta iniciativa particular, que ha publicat RAC1.

“Benvolgut Francesc Tárraga,

Com saps, el passat 23 de febrer es va celebrar un Ple del Consell Assessor d’Art Públic en el qual es va veure i es va debatre la vostra proposta d’escultura en homenatge a Floquet de Neu. Tot seguit passo a traslladar-te les consideracions i l’acord del Consell:

La reflexió central del Ple entorn aquesta qüestió i que sustenta la decisió que es va prendre és que malgrat la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall, fou el resultat del colonialisme a la Guinea Equatorial.

No es tractaria tant de rebutjar l’homenatge al primat com del fet que aquest homenatge no hauria d’amagar les contradiccions que la figura de Floquet de Neu incorpora: alhora vestigi d’un sistema colonial que rebutgem però vinculat a la memòria sentimental de molts barcelonins.

És per això que el Consell no troba adequada la proposta d’homenatge que es planteja. Considera així mateix que la proposta presentada sembla més adequada per un espai escenogràfic que, pròpiament, un projecte d’art públic.

Per tot l’anterior, el Consell rebutja col·locar a l’espai públic de Barcelona l’escultura en homenatge a Floquet de Neu proposada per Aquí Houston i així es comunicarà a l’empresa.

No obstant, el Ple continuarà reflexionant entorn un possible homenatge a Floquet de Neu. Un homenatge, però que no hauria d’amagar les contradiccions més amunt referides. Val a dir en tot cas que a l’interior del Zoo de Barcelona existeix un Espai Goril·les -dins del qual Floquet de Neu hi té un racó destacat dedicat a promoure el coneixement d’aquests primats i la necessitat de respectar-los i de protegir els seus hàbitats naturals.

Igualment, la Fundació Barcelona Zoo atorga anualment la beca Floquet de Neu, i el Consell considera que una beca destinada a potenciar els projectes de recerca sobre els primats és una manera molt adient d’homenatjar al goril·la albí”.

També us pot interessar: 

Coneix la història de Floquet de Neu

Tags: Barcelona, Floquet de Neu

Notícies semblants: