El Govern obre la porta a fer una consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern

El Parlament de Catalunya obre la porta a què el govern pugui fer una consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern del 2030. El decret que ha quedat aprovat amb els vots a favor d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP, modifica la llei de consultes aprovada pel Parlament l’any 2014 i faculta al president de la Generalitat a convocar consultes en més d’un municipi, comarca o vegueria, sobre assumptes competencials de la Generalitat.

El PSC, Vox i PPC no volen que es faci cap consulta sobre els Jocs d’hivern. El que no ha transcendit fins al moment és quines comarques participaran finalment en ella. Fins ara el que s’havia parlat és que es consultaria a les comarques de la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

La CUP, Junts per Catalunya i els comuns demanen que s’incloguin el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha afirmat que és una decisió que està en mans del president Aragonès, qui consultarà a “les àrees implicades” abans de decidir qui participa en la consulta. La consellera també va aprofitar per dir que el govern farà campanya pel Sí.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, diu que el que s’ha fet amb aquest decret és establir la “base legal” necessària per poder efectuar la votació en un o diferents territoris, ja que amb la legislació vigent, es podria entendre que el president de la Generalitat tan sols pot fer consultes d’àmbit nacional.

A finals de gener el govern va anunciar que consultaria les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d’Aran, llavors el Berguedà i el Ripollès van fer diverses manifestacions amb talls de carreteres, per demanar ser incloses en la consulta.

❓ Creieu convenient que se celebrin els Jocs Olímpics d’hivern a Catalunya?
❓ Haurien d’incloure al Berguedà, Ripollès i Solsonès en la consulta?

Notícies relacionades:

El Berguedà i el Ripollès es manifesten per demanar participar en la consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern (31.01.2022)

Tags: Jocs Olímpics

Notícies semblants: