Sabíeu que la primera web registrada a Espanya no va ser en castellà sinó en català?

El 20 de desembre del 1990, Tim Berners-Lee va obrir la primera pàgina web del món, donant origen a la World Wide Web (WWW), el sistema de documents d’hipertext que es troben enllaçats entre si i als que s’accedeix a través d’internet. La primera adreça que van crear va ser: http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, per donar servei als científics del CERN, l’Organització Europea per la Investigació Nuclear.

No se semblava gaire al que coneixem avui en dia, no hi havia imatges, ni vídeos, simplement era un sistema d’intercanvi de dades entre els 10.000 científics del CERN. Tan sols tenia textos, hipertextos als quals s’accedia a través d’un menú.

A partir d’aquí es van anar creant dominis per a cada país o organització. El primer creat a Espanya va ser nic.es, que correspon al terme en anglès Network Information Center (NIC), que és l’organisme encarregat d’assignar les adreces IP als ordinadors que es connecten a la xarxa global. Cada país té un NIC que és controlat per aquest organisme.

Aviat es van anar demanant diferents dominis per poder allotjar pàgines web. El primer domini de l’Estat espanyol (.es) es va registrar el 24 de maig de 1991 i curiosament no va ser en castellà sinó en català. Corresponia a l’Institut d’Estudis Catalans, que va registrar iec.es per allotjar el que seria la primera web de tot l’Estat. Actualment, el domini de l’Institut d’Estudis Catalans és iec.cat.

L’IEC es va avançar fins i tot a les diferents universitats d’arreu del territori, que en altres països acostumaven a ser les primeres a registrar els seus dominis. A l’IEC el van seguir altres centres d’investigació i diferents universitats.

💻 Les primeres 10 webs registrades a l’Estat espanyol

1 –  24/05/1991 iec.es – Institut d’Estudis Catalans
2 –  27/05/1991 iac.es – Institut d’Astrofísica de Canàries
3 –  28/05/1991 ciemat.es – Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques
4 –  28/05/1991 fltq.es – Fundació Leonardo Torres Quevedo (Universitat de Cantàbria)
5 –  29/05/1991 cedex.es – Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques
6 –  03/06/1991 imim.es – Institut Municipal d’Investigació Metge de l’Ajuntament de Barcelona
7 –  07/06/1991 unizar.es – Universitat de Saragossa
8 –  10/06/1991 uniovi.es – Universitat d’Oviedo
9 –  12/06/1991 upna.es – Universitat Pública de Navarra
10 – 12/06/1991 upv.es – Universitat Politècnica de València.

Per trobar el primer domini .cat hauríem d’esperar fins a l’any 2005, el 15 de setembre es va aprovar oficialment el domini .cat. Va ser el primer que és concedia a una comunitat lingüística, perquè es va poder garantir que tindria continguts significatius en català. La primera web operativa va ser http://www.domini.cat, corresponent a la Fundació puntCat, organisme que gestiona els dominis .cat. Va entrar en funcionament el 21 de desembre del 2005 a les tres de la matinada.

Tags: català, Web

Notícies semblants: