Neix l’Associació per a la recuperació i conservació de la Casa Macià a Prats de Molló.

Casa Macià – Foto: Twitter @ForcadellCarme

El passat 17 de maig es va constituir oficialment l’Associació Amics de Casa Macià per a la recuperació, rehabilitació i conservació de Vil·la Denise de Prats de Molló a la Catalunya Nord. La presidència de l’associació està en mans de Carme Forcadell, expresidenta de l’ANC i del Parlament de Catalunya i la direcció a càrrec de l’exconseller de cultura Lluís Puig. A més de Forcadell i Puig també formen part l’exvicepresident Josep Lluís Carod-Rovira, l’artista d’Alcoi Antoni Miró i la consellera de cultura balear, Fanny Tur.

De Vil·la Denise va passar a Casa Macià quan la va llogar el president Francesc Macià durant el seu exili a França. L’any 1923 quan es va produir el cop d’estat protagonitzat per Primo de Rivera, Macià es va veure obligat a marxar de Catalunya i després de passar per Perpinyà i París, l’any 1926 s’instal·la a Prats de Molló per preparar una ofensiva contra l’estat espanyol per alliberar Catalunya, ofensiva coneguda com els “Fets de Prats de Molló”.

Des de la coneguda a la zona com a Vil·la Denise, Macià va planejar l’operació per alliberar Catalunya, malauradament no va sortir bé pels catalans, perquè es van filtrar les intencions de Macià a les autoritats espanyoles, que la van avortar. En aquesta casa el 4 de novembre de 1926 va ser detingut per les autoritats franceses.

La Casa Macià de 240 m² va ser construïda per una família de Normandia perquè la seva filla Denise que no gaudia de molt bona salut pugues prendre les aigües termals de La Presta a uns cinc quilòmetres de Prats de Molló. Encara conserva el parquet i les bigues de fusta originals.

L’any 2020 Vil·la Denise que fins aquell moment estava en mans del notari de Prada de Conflent (fill de Prats de Molló) i dels seus descendents i la destinaven a lloguer com a casa de vacances, es va posar a la venda perquè no podien mantenir-la. En assabentar-se que estava en venda, un grup d’empresaris de la Catalunya nord i sud per salvaguardar aquest patrimoni de la història de Catalunya estaven disposats a comprar-la.

Finalment, el 14 de desembre del 2020 s’efectua la compra per part de Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País. Aragall va cedir l’ús a l’Associació Casa Macià, que la gestionarà durant els pròxims vint anys.

Casa Macià a Prats de Molló – Foto: Facebook @associaciocasamacia

La Casa Macià amb 240 m², disposa de sis habitacions, envoltada d’un jardí amb una caseta de fusta i un bosc propi. A la planta baixa està el despatx que Francesc Macià va utilitzar per preparar l’ofensiva del 1926 i en el pis superior l’habitació on va ser detingut per la gendarmeria francesa, després que un espia de Mussolini, Riccioti Garibaldi, informés de l’operació que estava preparant a les autoritats espanyoles.

Per celebrar la constitució de l’Associació Amics de Casa Macià, una de les primeres actuacions es farà el cap de setmana del 2 i 3 de juliol. L’Aplec Nacional de Cultura que tindrà lloc a banda i banda de la frontera que separa les dues ‘Catalunya’, en els municipis de Molló al Ripollès i Prats de Molló al Vallespir, amb els següents actes programats.

Memorial a Francesc Macià al costat de la casa – Foto: Facebook @associaciocasamacia

🎗 Dissabte 2 de juliol – Molló

🕒 16:30 h Visita guiada a l’església de Santa Cecília de Molló.
🕒 18:00 h Concert de música clàssica a càrrec d’Elisabet Franch a Santa Cecília de Molló (entrada gratuïta)
🕒 20:00 h Sopar popular a la Sala Polivalent de Molló. Preu 20 € (socis 15 €).

🎗 Diumenge 3 de juliol – Prats de Molló

🕒 De 10 a 13 h al Jardí de la Casa Macià es faran jocs tradicionals i animació musical.
🕒 13:00 h Dinar popular amb productes de proximitat. Preu 20 € (socis 15 €).
🕒 14:00 h Cafè concert: Cançó, poesia i exili, a càrrec de La Marta Rius
🕒 15:30 h Cançons i músiques festives a càrrec dels Randellaires.

El preu per aquests dos darrers concerts és de 10 €. Les reserves tant pels àpats com pels concerts, es poden fer a través del correu electrònic amicscasamacia@gmail.com

Tags: Casa Macià, Prats de Molló

Notícies semblants: