Origen i tradició de la Festa de la Patum

La setmana del Corpus Christi Berga celebra la seva gran festa, La Patum, la festa més important que celebra la capital del Berguedà des de fa més de sis-cents anys i des de l’any 2005 declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Però, sabíeu que en quatre ocasions les comparses de la Patum van baixar a Barcelona? Primer coneguem la seva llarga història.

L’origen de La Patum el trobem en els antics entremesos que acompanyaven a les processons medievals del Corpus Christi per tal de donar a conèixer a la població les Sagrades Escriptures. Amb el pas del temps van anar perdent l’esperit litúrgic i es van anar convertint més en un espectacle festiu.

Aquesta tradició va acabar formant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que se celebraven a molts pobles de Catalunya per Corpus. Els diferents governs, l’església i la monarquia no veien amb bons ulls aquesta festa i a causa de les prohibicions que van anar decretant, va acabar desapareixent de la majoria de viles i ciutats catalanes. Tan sols Berga ha sabut mantenir aquesta tradició a través dels segles. Al segle XIX a l’antiga Bullícia del Santíssim Sagrament de Berga li van canviar el nom pel de La Patum.

Cronologia de la festa de La Patum

🎉 1262 – Institució de la Festa del Corpus Christi
🎉1454 – Primera notícia coneguda de la celebració del Corpus a Berga
🎉 1619 – Primera constància documental dels Administradors de la festa
🎉 1621 – Primer document on es parla de la comparsa dels Àngels.
🎉 1622 – Primer document on consta la comparsa dels Plens.
🎉 1756 – Es construeix la primera Àliga.
🎉 1795-1809 – Es canvia el nom de Bulla  per La Patum.
🎉 1853 – Apareixen per primer cop Els Nans Vells.
🎉 1868 – La primera fotografia de La Patum.
🎉 1888 -1892 – Procés de potenciació de la festa.
🎉 1890 – S’incorpora la Guita Xica i la música.
🎉 1956 – Se celebra la primera Patum infantil.
🎉 2005 – Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
🎉 2020-2021 – Suspensió de La Patum a causa de la Covid-19.
🎉 2022 – Celebració de La Patum de la represa.

Fins a l’any 1979 La Patum sortia de Berga per visitar altres poblacions de Catalunya. A Barcelona va venir en quatre ocasions. El primer cop va ser entre el 22 i 23 de juny de 1932 i es va celebrar al Poble Espanyol, subvencionada per la Junta de Museus. El primer dia es va fer una representació privada per les autoritats i convidats i l’endemà oberta a tot el públic en general.

Les comparses que habitualment participen en la festa com els gegants nous, la guita, l’àliga, els nans, els diables, la comparsa de turcs i cavallets i el tabal, van tornar a Barcelona per Corpus dels anys 1936, el 1942 i el 1951. Amb anterioritat els Gegants Nous, les Guites, l’Àliga i els Nans Nous de la Patum van participar en el concurs de gegants, nans i monstres típics de les festes de la Mercè del 1902.

L’any 1979 els berguedans i berguedanes van decidir que no tornarien a sortir de Berga i el que vulgui gaudir d’aquesta festa que es desplaci fins a la capital del Berguedà. La Patum s’ha suspès en diverses ocasions, a més d’aquests  darrers anys a causa de la Covid-19, tampoc es va celebrar durant la Guerra Civil Espanyola i amb anterioritat en finalitzar la Guerra de Successió no es va celebrar entre els anys 1714-1720.

Us deixem amb un vídeo per si us animeu a visitar Berga  del 29.05.2024 al 02.06.2024

Tags: Berga, La Patu

Notícies semblants: