Els gossos detecten millor la Covid-19 que els testos d’antígens i quasi com la PCR


Fins ara havíem sentit a parlar que els gossos són capaços de detectar diverses malalties com el càncer o fins i tot avisar que el seu amo està a punt de patir un atac epilèptic minuts abans que passi, són els anomenats gossos alerta epilèpsia. Ara segons un estudi publicat en la revista PlosOne, els investigadors han descobert que els gossos poden ser capaços de detectar la Covid amb una fiabilitat del 97%, superior a la dels testos d’antígens i molt similar a la d’una PCR.

Les diferents malalties deixen una empremta química en la persona que la pateix i que es pot detectar per exemple a través de la suor. Per ensinistrar els gossos primer van recollir mostres de suor de persones positives en Covid-19 que després projectaven  a través d’uns cons perquè els gossos detectessin la diferència entre la suor infectada o altres mostres no infectades.

Per finalitzar l’estudi van agafar mostres de suor de les aixelles de 350 persones, de les quals unes 115 van donar positiu en SARS-CoV-2. A través dels testos d’antígens es va detectar un 84% de casos positius, mentre els gossos van detectar un 97%, un resultat molt més fiable i més proper al que ofereix una PCR.

Segons va explicar ahir la investigadora del centre IsGlobal de La Caixa, Adelaida Sarukhan, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio: “No es va escapar ni un asimptomàtic. On es va donar l’eficàcia més baixa va ser en les persones negatives, ja que els gossos van apuntar com a positives algunes que no estaven infectades. Tot i això, en dos casos aquestes persones estaven infectades per altres tipus de coronavirus.”

Si es demostra l’eficàcia d’aquest estudi, seria un gran avançament en la detecció del coronavirus en llocs amb gran afluència de persones, com esdeveniments esportius, concerts o espais tancats com aeroports o centres de convencions. També serien molt útils els gossos per fer la prova a persones a qui és complicat fer una PCR o test d’antígens com malalts d’Alzheimer, nens autistes o amb síndrome de Down.

Tags: Covid-19

Notícies semblants: