La Generalitat atorga la Creu de Sant Jordi a la pastora en actiu més gran de Catalunya de 95 anys.

La Marina Vilalta Fajula de 95 anys, és la pastora en actiu més gran de Catalunya. Tota una vida dedicada a la ramaderia que ara ha tingut la seva recompensa, el govern de la Generalitat de Catalunya li ha concedit la Creu de Sant Jordi per reconèixer “la seva trajectòria vital, vinculada des del primer moment a la ramaderia, un ofici imprescindible que és patrimoni de la nostra cultura i història. La seva devoció pel camp, el treball amb el bestiar i el manteniment de les tradicions orals de la comarca del Ripollès, participant en festivals com el Càntut, són exemples de la importància del treball al món rural, i de la resiliència de les persones que s’hi dediquen”.

La Marina va néixer al Mas Solanguit dins del terme municipal d’Ogassa en una família amb dotze germans de dos matrimonis diferents, ja que quan la seva mare va quedar vídua es va tornar a casar amb el seu cunyat, el germà del seu home. Quan va esclatar la guerra civil tan sols tenia vuit anys i va haver de veure moltes coses, com quan la guàrdia civil apuntava a la seva mare perquè confesses on eren els seus fills grans.

Amb poc més de vint anys va anar a viure al petit poble de Bruguera pertanyent al terme municipal de Ribes de Fresser, on des de fa més de setanta anys cada dia surt a pasturar el seu ramat acompanyada dels seus fidels gossos. En les moltes entrevistes que darrerament li han fet, sempre recorda aquell dia, quan era molt jove, que va venir una àliga i se’n va endur un xaiet que acabava de néixer.

La Marina també és una bona transmissora dels costums i la cultura del Ripollès, li agrada molt cantar cançons antigues, d’aquelles que si no fos per gent com la Marina es perdrien. Gran amant de la natura, diu que per veure les ‘merdes’ que fan a la televisió, prefereix anar a veure les estrelles.

Llista de tots els guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2022

🔹 Fàtima Ahmed. Activista social.
🔹 Maria Carme Cardó i Soler.
🔹 Mari Chordà Recasens. Artista.
🔹 Joan Carles Doval Garcia. Productor discogràfic.
🔹 Rosa Maria Duran i Gili. Professora i intèrpret.
🔹 Carme Elias Boada. Actriu.
🔹 Josep Espunyes i Esteve. Escriptor.
🔹 María del Carmen Llasat Botija. Física.
🔹 Jaume Mateu Bullich, Tortell Poltrona. Pallasso.
🔹 Josep Minguell Cardenyes. Pintor muralista.
🔹 Maria Olivares i Usac. Professora, política i activista.
🔹 Laia Palau Altés. Esportista.
🔹 Lluís Parés Ramoneda. Pagès.
🔹 Jordi Puig Suari. Enginyer.
🔹 Miquel Strubell i Trueta. Sociolingüista.
🔹 Hisao Suzuki. Fotògraf.
🔹 Lluís Torner Sabata. Físic.
🔹 Carme Trilla i Bellart. Economista.
🔹 Marina Vilalta i Fajula. Pastora.
🔹 Andreu Vilasís i FernàndezCapalleja.

Entitats:

🔸 Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova.
🔸 Associació El Círcol de Reus.
🔸 Associació pels Drets Sexuals i Reproductius.
🔸 Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira.
🔸 Companyia Elèctrica Dharma.
🔸 Estopa.
🔸 Fundació del Gran Teatre del Liceu.
🔸 Laboratoris Hipra, SA.
🔸 Joventut de la Faràndula.
🔸 Orfeó Vigatà.

Escoltem com canta la Marina 👇

Tags: Creu Sant Jordi, ovelles, pastora

Notícies semblants: