La Tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. Coneix la seva història.

Aquest cap de setmana Calella de Palafrugell celebra la tradicional Cantada d’Havaneres. Aquest any se celebra la 56a edició on participaran Els pescadors de l’Escala, Barca de Mitjana, Elena Gadel i Port Bo. Com cada any la cantada serà retransmesa per Catalunya Ràdio i TV3.

Per trobar l’origen de les havaneres ens hem de desplaçar a la Cuba del segle XIX, més concretament a la seva capital, l’Havana, d’on agafa el seu nom. Cuba es va independitzar d’Espanya l’any 1898, després d’una guerra que va durar tres anys. L’imperi on mai es posava el sol, acabava perdent una de les seves colònies més preuades.

Durant el segle XIX molts catalans, bascos i valencians van emigrar a Cuba a fer fortuna i altres van haver d’anar a lluitar a la guerra, el cas és que a finals de segle molts van deixar família en aquella illa. En acabar la guerra i perdre la colònia, molts es van veure obligats a tornar al seu país. A Catalunya aquests retornats es van començar a anomenar indians, eren aquells aventurers que se n’havien anat a fer fortuna a les colònies americanes.

Venien amb part dels costums d’aquells països, com vestir amb gran elegància, amb un aire senyorial que destacava entre la resta de la població, amb un mocador de seda al coll i un barret model Panamà. Naturalment, també van dur les cançons que es cantaven a Cuba, que eren simples cançons de l’altre costat de l’Atlàntic. Va ser quan van arribar aquí que es van començar a dir havaneres per ser les que es cantaven a l’Havana.

Amb el temps es van anar popularitzant les cantades d’havaneres, sobretot en els bars o tavernes dels pobles mariners, tant de Catalunya com del País Basc, Cantàbria o al País Valencià. Es van fer molt populars les cantades de Calella de Palafrugell, de San Vicente de la Barquera o de Torrevella

A Calella de Palafrugell la primera cantada tal com la coneixem avui en dia es va fer l’any 1966, quan un grup de cantautors es van trobar a la Taverna de Can Batlle, lloc que freqüentaven els pescadors de la zona i van començar a cantar. Els impulsors van ser Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot.

Va tenir tant èxit que l’any següent van repetir, però es va fer a la platja perquè els poguessin escoltar més gent. L’any 1969 l’Associació d’Amics de Calella va decidir traslladar la cantada a la platja de Port Bo, lloc emblemàtic on encara es fa avui en dia. Al bonic poble de Calella de Palafrugell, encara queden dues tavernes que ens recorden aquells anys de retorn dels indians i on avui en dia podem sentir havaneres prenent un bon rom cremat. Són Can Batlle i La Bella Lola. Una de les tradicions més arrelada a la Costa Brava i a Catalunya, continua any rere any el primer dissabte de juliol. Dissabte a la nit milers de persones es reuniran a la platja de Port Bo per escoltar la 56a edició de 👇.

Us deixem amb una de les havaneres més populars 👇  ‘El meu avi’

 

Tags: Calella, Cantada havaneres

Notícies semblants: