La Via Pirinenca il·lumina els cims del camí a l’autodeterminació dels pobles català i basc.

El Pedraforca – Foto: Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Ahir a la nit més de tres-cents cims del Pirineu es van il·luminar per reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles. Des del Cap de Creus a Girona fins a Jaizkibel a Guipúscoa, 430 quilòmetres que assenyalen el camí de la llibertat del poble català i basc.

Milers de persones es van unir per fer possible l’esdeveniment organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Artistes per la República, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Gure Esku Dago i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM). L’acte central es va fer a Guils de Cerdanya, un indret des d’on es va poder veure com s’il·luminaven la Tosa d’Alp o els cims del Cadí.

A l’acte central van assistir Dolors Feliu com a presidenta de l’ANC, que va voler destacar que: “És la major acció artística de caràcter polític mai projectada a Europa. Un relat poètic i polític que, entrellaçant l’activisme i la creació artística, perdurarà en la memòria”.

Per part de Gure Esku Dago, la seva portaveu, Amalur Álvarez, va dir que: “sumant forces basques i catalanes hem estat capaces d’il·luminar tot el Pirineu, i si continuem cooperant i sumant forces, serem capaces d’avançar en els nostres objectius comuns”. “Cada llum a la muntanya és una estrella que il·lumina el camí cap a la llibertat i la sobirania dels nostres pobles”, va dir.

Amb aquest acte també es pretenia cridar l’atenció internacional, fer saber a la resta del món que Catalunya i el País Basc volen la plena sobirania per a decidir i construir el seu futur. “Les fronteres han de decidir-se democràticament mitjançant vots i no mitjançant imposició, violència o guerra”, va dir Amalur.

L’any 2019 ja es va fer un acte similar il·luminant les 131 agulles de les muntanyes de Montserrat, ara s’han unit Catalunya i el País Basc per aconseguir l’objectiu comú que tenen els dos pobles.

Altres comunitats  es van voler unir a l’acte, com Madrid que va il·luminar un dels cims de la Serra de Guadarrama o representants de la Via Galega que van participar de la Via Pirinenca al País Basc.

Podeu veure l’acte central que es va celebrar a Guils de Cerdanya 👇

 

Tags: Assemblea, Òmnium, Via Pirinenca

Notícies semblants: