La NASA ofereix un mapa per a consultar els incendis actius d’arreu del món en temps real

Foto: NASA

Ara que estem immersos en una onada calor en gran part del món, sens dubte a conseqüència del canvi climàtic, s’estan produint un nombre elevat d’incendis, en molt casos causats per la intervenció humana, una burilla llençada des d’un cotxe, les tasques dels agricultors quan seguen els camps de cultiu, causes meteorològiques com un llamp o en el pitjor dels casos un piròman, són les principals causes dels incendis que assolen el nostre país.

Tan sols cal veure el que ha passat aquesta setmana al Pont de Vilomara on 17 famílies han perdut la seva casa i moltes altres les han vist amb afectacions parcials. També podríem buscar les causes en la mala gestió dels boscos i en zones properes a urbanitzacions o en la desaparició de gran part de la ramaderia on les cabres i ovelles netejaven el sotabosc i feien tallafocs naturals, entre altres.

La NASA ofereix a través d’una web un mapa mundial on es plasmen tots els incendis actius d’arreu del món en temps real. Cada foc actiu està marcat al mapa amb un punt vermell i si fem zoom sobre ell, podem delimitar una zona concreta, com podria ser Catalunya. Si consultem el dia d’avui en el mapa general, podrem observar que la zona més afectada per incendis en aquest moment és la part sud del continent africà o Sud-americà.

Foto: NASA

La NASA extreu les dades dels satèl·lits Aqua i Terra, i el conjunt de radiòmetres d’imatges infraroges visibles (VIIRS) a bord de S-NPP i NOAA 20 (formalment conegut com a JPSS-1) i les introdueix al mapa en les tres hores següents a la recepció. A més de la vista en temps real, podem consultar un històric que ens ofereix dades per poder fer estudis o estadístiques.

Podeu consultar el Mapa d’Incendis en temps real 👉 aquí.

Tags: Mapa incendis, NASA

Notícies semblants: