La britànica Elizabeth Blackwell és reconeguda com a la primera dona del món que es va llicenciar en medicina a mitjans del segle XIX als Estats Units, encara que hi ha autors que afirmen a principis del segle va haver-hi una altra dona que va estudiar medicina al Regne Unit fent-se passar per un home, James Barry, qui va arribar a ser cirurgià de l’exèrcit britànic. El seu secret es va descobrir quan va morir.
Si parlem de l’Estat espanyol, la primera dona metgessa va ser la catalana Dolors Aleu i Riera, nascuda a Barcelona l’any 1857 en una família de la burgesia catalana. Va ser la primera dona a aconseguir un doctorat i exercir la medicina a Espanya. En la seva tesi doctoral titulada ‘De la necessitat d’encaminar per una nova senda l’educació higiènic-moral de la dona’, va esgrimir arguments mèdics per a criticar l’ús que es feia de la cotilla, la peça de roba tan utilitzada per les dones en aquells anys que oprimia el tòrax i dificultava la respiració, la circulació i fins i tot pensar.
Fins al 8 de març del 1910 les dones no van tenir accés a la universitat, només podien ser admeses amb l’autorització del Consell de Ministres. Gràcies al fet que el pare de la Dolors Aleu era un polític important en diferents administracions catalanes, va obtenir el permís perquè la seva filla pogués estudiar. Com era una família acomodada de Barcelona, fins i tot dos escortes l’acompanyaven a la universitat per protegir-la.
Va acabar la carrera a la Universitat de Barcelona l’any 1879, però no va aconseguir el permís per fer l’examen de llicenciatura fins a l’any 1882 en el que va tenir una qualificació d’excel·lent. Finalment, es va doctorar a la Universitat Central de Madrid el 6 d’octubre de 1882. Amb ella també es van llicenciar dues companyes catalanes, Marina Castells i Elena Maseras. Castells va morir prematurament per les complicacions durant el part i no va arribar a exercir. Maseras va desistir a doctorar-se per totes les exigències burocràtiques de l’època envers a les dones i va acabar com a professora, fets que van fer que Dolors Aleu fos la primera metgessa d’Espanya.
Aleu es va especialitzar en ginecologia i pediatria i va tenir una consulta en la Rambla Catalunya de Barcelona durant 25 anys. Allà atenia tant a les famílies de la burgesia catalana com a les prostitutes que exercien la prostitució. TAmbé va col·laborar amb la Casa de la Caritat de la ciutat.
Es va casar l’any 1883 amb Camil Cuyàs i va tenir dos fills. El gran va heretar la passió per la medicina de la seva mare, però malauradament va morir a causa d’una tuberculosi quan encara estava estudiant. Arran de la mort del seu fill, la doctora Aleu va caure en una profunda depressió i va deixar d’exercir, fins que el 19 de febrer del 1913 va morir amb tan sols 55 anys, tres anys després que s’autoritzés a les dones per estudiar a les universitats sense necessitat de cap permís especial.
Aleu va centrar la seva trajectòria professional en l’atenció a les dones. Va deixar diversos treballs dedicats a les mares i la cura dels infants, com ‘Consells a una mare. Sobre el règim, neteja, vestits, somni, exercici i entreteniment dels nens’ o ‘Consells d’una mare als seus fills’ on parlava, entre altres coses, de la perillositat de les malalties venèries, tota una pionera en el camp de les malalties de transmissió sexual.
Betevé va fer un reportatge amb Núria Cuyàs, la rebesneta de la doctora Aleu.