Indignació en veure com fan el pa amb tomàquet a Nova York – Origen del veritable pa amb tomàquet.

Tots sabem que un dels àpats típics de la gastronomia catalana és el pa amb tomàquet, sens dubte un dels millors invents de la nostra cuina. El secret d’un bon pa amb tomàquet està en la seva senzilla elaboració i disposar d’uns bons ingredients. Avui en dia el fem amb tota mena de pa, però si volem respectar la recepta tradicional, millor triem un bon pa de pagès. El tomàquet ha de ser madur, la millor classe actualment són els de penjar, l’oli d’oliva verge extra i pel que fa a la sal, hi ha disparitat d’opinions, uns li posen sal i altres no, millor ho deixem al gust del consumidor.

La tècnica és ben senzilla, agafem una llesca de pa i li refreguem un tomàquet tallat per la meitat, que quedi ben sucat, primer comencem per les vores perquè el tomàquet es vagi estovant i així podrem sucar millor la molla. Amanim amb una mica d’oli d’oliva verge extra de la varietat que vulgueu, com arbequina o la que més us agradi.

Hi ha dos temes amb opinions diferents, el fem amb pa torrat o sense torrar, li posem sal o no i si la posem ho fem abans de refregar el tomàquet o després damunt l’oli? La veritat és que és indiferent, és simplement qüestió de saber el gust del consumidor. Un dels consells és que si l’hem d’acompanyar amb productes salats com el pernil, millor no afegir sal, en especial per a les persones hipertenses. El que mai s’ha de fer és ratllar el tomàquet i després escampar-lo per damunt del pa. Si hem de fer a molta gent, és millor posar les llesques en un plat i la resta d’ingredients, tomàquets, oli i sal al costat i que cadascú es faci el seu.

Aquesta tradició gastronòmica catalana ha traspassat les nostres fronteres i actualment arreu del món fan pa amb tomàquet, però amb tècniques molt diferents.  Aquests dies han provocat indignació entre molts catalans i catalanes que han vist la recepta que ha publicat The New York Times a Twitter, explicant com es fa el pa amb tomàquet. Mireu-la i opineu. 👇

L’origen del pa amb tomàquet

Tenint en compte que el tomàquet és de procedència americana i que no va arribar a Europa fins a la meitat del segle XVI portat pels conqueridors del nou continent, suposem que anteriorment la gent sucava el pa tan sols amb oli. La primera notícia escrita que tenim al respecte és de l’any 1884. Segons el periodista gastronòmic Néstor Lujan, l’origen del pa amb tomàquet l’hem de buscar en les cases de pagès catalanes quan en anys d’abundància en les collites de tomàquet els sucaven al pa dur per estovar-lo.

Hi ha una altra teoria que diu que van ser els treballadors que a principis del segle XX van venir de Múrcia per les obres de construcció del metro, els que el van introduir a Catalunya.  Van plantar tomaqueres als voltants de les obres i llavors per aprofitar el pa dur que tenien sucaven el pa amb els tomàquets. Aquesta teoria no se sosté gaire, perquè com deia Néstor Lujan ja teníem la referència escrita d’un segle abans.

També us pot interessar:

Tots els beneficis d’una Torrada de pa amb Oli d’oliva i All

Tags: pa amb tomàquet

Notícies semblants: