Un petit terratrèmol es deixa sentir aquesta nit a la Cerdanya i el Ripollès

Ahir cap a la mitjanit, un petit terratrèmol de 2,8 ° en l’escala de Richter que es va registrar a Planès al Conflent, a la Catalunya Nord, es va poder sentir a la Cerdanya i al Ripollès. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el sisme amb epicentre als Pirineus Orientals a una profunditat d’un quilòmetre, es va produir a dos quarts de dotze d’aquesta passada nit.

A les dues comarques pirinenques es va poder notar lleugerament, però no hi ha constància que s’hagués produït algun dany. En els darrers mesos s’han detectat diversos terratrèmols lleus a Catalunya, molts d’ells imperceptibles, que tan sols són detectats pels sistemes de registre de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Durant el mes d’agost es van detectar quatre sismes. El dia 2 un de 2,3 ° amb epicentre a la Selva, l’endemà un altre entre Ariège i el Pallars Sobirà d’una magnitud de 2,7° i la setmana següent un altre l’Alt Urgell de 2,4°. A finals d’agost l’Alt Penedès es va registrar un de 2,6° que es va arribar a sentir també al Garraf.

El Pirineu és la zona de Catalunya amb més risc de sismes, encara que la majoria són de petita intensitat, no es descarta la possibilitat que algun dia pugui haver-hi algun que arribés als 5° en l’escala de Richter com el que es va registrar a Lorca l’any 2011, que va produir nou morts i molts danys materials.

El terratrèmol més important que s’ha registrat mai a Catalunya, va ser l’anomenat terratrèmol de la Candelera perquè es va produir el dia d’aquesta festivitat, el 2 de febrer de 1248. Amb una magnitud de 6,5° en l’escala de Richter, va tenir el seu epicentre a Camprodon. Es va sentir a tot el país, però principalment al Ripollès, el Rosselló, la Cerdanya, la Garrotxa i l’Empordà, on van desaparèixer pobles sencers com Queralbs, Amer i Tortella. En total va causar 2.000 morts. 👇

El Terratrèmol de la Candelera (02.02.1428)

Tags: Cerdanya, Ripollès, Terratrèmol

Notícies semblants: