L’emblemàtic restaurant barceloní, Casa Leopoldo, convertit en un restaurant xinès

Cada cop queden menys restaurants centenaris a la ciutat de Barcelona, a l’augment dels preus en els lloguers dels locals s’ha vingut a sumar la pandèmia de la Covid que ha obligat a tancar molts establiments i si algun dia tornen a obrir, ja no són el que eren. Això és el que ha passat amb Casa Leopoldo, aquell restaurant del barri del Raval fundat l’any 1929, just quan la Ciutat Comtal celebrava l’Exposició Internacional.

Casa Leopoldo, més enllà d’oferir una cuina tradicional catalana, es caracteritzava per la seva tradició literària. En aquell local de l’antic barri xinès de Barcelona es feien tertúlies literàries en les quals participaven artistes i intel·lectuals de tant renom com Eduardo Mendoza, Juan MarséMaruja Torres, El Perich o Terenci Moix, entre altres.

Era el restaurant preferit de Pepe Carvalho el protagonista de les novel·les de Manuel Vázquez Montalbán, que trobava en el marisc que oferien un record a la seva Galícia natal. El mateix escriptor era un client assidu de Casa Leopoldo, precisament per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona va voler dedicar-li la plaça que hi ha davant del restaurant a l’escriptor barceloní.

Després de més de cinquanta anys d’esplendor, a finals de segle es va anar acusant una decadència que va acabar obligant la família fundadora, la família Gil, a traspassar el local als xefs Óscar Manresa i Romain Fornell l’any 2015 i després al xef Rafa Peña. Durant uns anys va recuperar aquells plats tradicionals de la cuina catalana, més tard va passar a ser un bar de tapes, fins que va arribar la pandèmia i els va obligar a tancar de nou.

Un cop aixecades les restriccions per la pandèmia van decidir traspassar-lo de nou, però com molts altres bars i restaurants de la ciutat, els nous propietaris són d’origen xinès. Un dels temples de la cuina catalana s’ha convertit en un restaurant xinès amb un menú diari de 12,50 euros. Han mantingut la decoració que tenia, tan sols han canviat l’oferta de cuina i el nom, ara podem llegir en el rètol: Casa Leopoldo Restaurant Asiàtic.

Si Vázquez Montalbán aixequés el cap i vulgues tornar a aquell local on tantes estones va passar, ara hauria de menjar rotllets de primavera de primer i això sí de segon encara podria trobar una botifarra o un entrecot a la brasa.

També us pot interessar:

Reobre un centenari restaurant del Gòtic que va haver de tancar per la pandèmia (25.09.2022)

Tags: Barcelona, Restaurants

Notícies semblants: