El Menut, el segon nanosatèl·lit català s’enlairarà avui des dels Estats Units


El segon nanosatèl·lit català s’enlairarà avui des de Cabo Cañaveral a Florida (EUA), cap a les tres de la tarda es posarà en òrbita el Menut fabricat per l’empresa barcelonina Open Cosmos. El Menut recollirà dades d’observació terrestre i monitorarà els efectes de la crisi climàtica. Igual que amb l’Enxaneta, el nom de Menut ha estat triat a través d’una votació en què van participar 20.000 infants i que organitzava l’informatiu infantil i juvenil del canal Super3 de TV3. Menut va resultar l’opció guanyadora amb 4.500 vots.

Aquest és el segon de sis nanosatèl·lits del programa NewSpace impulsat pel govern de la Generalitat de Catalunya, l’any 2020. Estava previst el llançament pel passat dia 6 de desembre, però per problemes tècnics s’ha vist ajornat fins avui. El Menut no arriba als 10 kg de pes i viatjarà allotjat en un coet llançador Falcon 9 de la companyia SapaceX d’Elon Musk.

Un cop estigui en òrbita a uns 500 km de la Terra, viatjarà a uns 8 km/segon, uns 28.000 km/h i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies, aproximadament. El conseller d’Empresa de la Generalitat, Roger Torrent, seguirà aquesta tarda el llançament del menut des de la seu de l’empresa Open Cosmos de Barcelona.

En un principi el Menut s’havia d’enlairar a la base russa de Baikonur, en Kazakhstan, com es va fer amb l’Enxaneta, però finalment, a causa de la guerra d’Ucraïna es va decidir que es fes des de Cabo Cañaveral a Florida.

 👇  Recordem l’enlairament de l’Enxaneta el 22.03.2021

El vídeo de l’enlairament de L’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català

Tags: Menut, Nanosatèl·lit

Notícies semblants:

Últimes Notícies