El Jutge Llarena mou fitxa i retira el delicte de sedició a Puigdemont, Comin, Puig, Ponsatí i Rovira


El Jutge Pablo Llarena ja ha decidit que d’acord amb la recent modificació del Codi Penal, retira el delicte de sedició dels polítics catalans en l’exili, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Marta Rovira. L’instructor de la causa del procés que fins ara mantenia les euroordres de detenció contra ells, considera que amb la derogació del delicte de sedició, els fets protagonitzats l’octubre del 2017 quedarien en un simple delicte de desobediència, ja que no encaixen en el delicte de desordres públics. La desobediència no comporta penes de presó, fet pel qual Marta Rovira podria tornar a Catalunya molt aviat. No podrien tornar, de moment, els altres encausats, pel fet que se’ls hi manté el delicte de malversació que sí que podria comportar penes de presó. En el dictamen de Llarena es pot llegir:

“Lluny de corregir-se el que el legislador denúncia, s’ha optat per derogar el delicte de sedició. I encara que es pugui sostenir que la subsunció dels fets ha de realitzar-se en els delictes de desordres públics, això no és així, ja que ni podrien sancionar-se les conductes jutjades conforme a un tipus penal que no estava en vigor en la data en la qual els fets van tenir lloc (molt menys aplicar un subtipus agreujat de nova creació), ni tan sols pot sostenir-se que els fets jutjats cabessin en els delictes de desordres públics vigents a la data de la seva comissió”.

Llarena creu que la reforma del Codi Penal feta pel govern de Pedro Sánchez, és un fet molt proper a la despenalització dels fets pels quals nou polítics catalans van passar tres anys a la presó i altres porten més de cinc a l’exili.

Tags: Llarena, Presos polítics, Sedició

Notícies semblants: