El restaurant en actiu més antic del món podria estar a Catalunya

Foto: Bar Restaurant Hostal Pinós.

Si mirem el llibre dels Guinness World Records, el restaurant més antic del món és Casa Botín a tocar de la Plaça Major de Madrid, fundat l’any 1725. Segons publiquen a la seva web, el seu forn de llenya d’alzina on fan el popular “cochinillo“, crema de forma ininterrompuda des de fa quasi tres-cents anys. Pel que fa a Catalunya en el llibre dels Guinness World Records, figura com el restaurant més antic Can Culleretes, obert l’any 1786 al barri gòtic de Barcelona.

Malgrat aquestes certificacions, a Catalunya tenim un restaurant que segons afirmen els actuals propietaris, va obrir les portes l’any 1524 i des de llavors no ha tancat mai, fet pel qual podria ser el més antic del món que encara està en ple funcionament. Estem parlant del Bar Restaurant Hostal Pinós, just al costat del centre geogràfic de Catalunya, al municipi de Pinós, comarca del Solsonès.

La història d’aquest vell restaurant està envoltada d’una llegenda que diu que a principis del segle XVI, Catalunya estava immersa en la pandèmia de la pesta negra que des de feia dos segles estava assolava la població catalana. Segons la llegenda, un matí Bernat Casas que era veí de Matamargó quan passava pel Santuari de Pinós, construït pels templers dos segles abans, es va aturar a resar. Enmig de l’oració va tenir una aparició mariana i la Mare de Déu li va preguntar com era la situació de la pesta en aquella zona, ell li diu que força malament i que la gent està molt preocupada. La Verge li proposa que construeixin una església per lloar a Déu.


Efectivament, l’any 1524 es va construir l’església de Santa Maria de Pinós i l’Hostal del Santuari de Pinós, per acollir als peregrins i viatgers i des de llavors no ha deixat mai d’oferir els plats casolans catalans de cada època. La ubicació era ideal per un hostal, estava en el mateix centre de Catalunya, per allà passava la ruta de la sal i era lloc de pas de la transhumància, que cada primavera pujava els ramats del pla a la muntanya i a la tardor els tornaven a baixar al pla.

Si aquesta història és real, com asseguren els propietaris actuals de l’Hostal Pinós, l’any vinent farà cinc segles que la cuina d’aquest restaurant no s’ha aturat mai i podria ser el restaurant en actiu més antic de Catalunya, d’Espanya i del món. Als anys setanta del segle passat van deixar de tenir habitacions i va quedar com un bar-restaurant de cuina tradicional catalana.

Temes relacionats:

Sabeu on és exactament el centre geogràfic de Catalunya?

Tags: Catalunya, el món, Hostal Pinós, Restaurant més antic

Notícies semblants: