Per què avui 24 de gener celebrem el Dia del Punt volat i la Ela geminada?

Foto: Twitter @diadelpuntvolat

El Punt volat és un símbol ortogràfic molt característic de la nostra llengua, que s’utilitza com a signe diacrític entremig de dues eles, quan aquestes estan geminades. La forma correcta d’escriure’l és a la meitat d’alçada de les dues eles, en lloc de situar-ho a la part més baixa com fa molta gent, que sovint també el substitueixen erròniament per un guionet. En molts teclats d’ordinador està situat a damunt del número 3 (majúscula + tecla 3).

En el cas dels mòbils o tauletes, si tenim configurat l’idioma català, només hem de prémer la lletra L fins que ens surti la ela geminada. Si els tenim configurats en una altra llengua, sovint acabem escrivint-la amb un guionet o un punt baix. (col.laboracióil-lusió).

Però per què avui 24 de gener celebrem el Dia del Punt volat i la Ela geminada? El motiu és molt senzill, el 24 de gener del 1913 es van aprovar les normes ortogràfiques del català modern, proposades per Pompeu Fabra, que establien l’ús del punt volat per escriure la ela geminada. Fins a l’any 2017, seguint la tradició anglosaxona del ‘Word Nerd Day‘ que celebra una diada per a qualsevol cosa, no es va començar a celebrar aquest dia.

Per celebrar-ho hi ha un grup de gent que a través d’un blog suggereixen fer qualsevol cosa que tingui relació amb el Punt volat i la Ela geminada i penjar-ho a les xarxes socials amb una d’aquestes dues etiquetes: #DiaDelPuntVolat! o #diadelpuntvolat, com  aquesta cançó que podeu escoltar aquí 👇  Us animeu a participar?

Curiositats del Punt volat

Tags: Dia del punt volat.

Notícies semblants: