Avui celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna.


El 17 de novembre del 1999, la Unesco va proclamar el 21 de febrer com el Dia Internacional de la Llengua Materna i la primera celebració es va fer l’any 2000. Posteriorment, l’any 2007 també ho va fer l’Assemblea General de les Nacions Unides. La data escollida va ser en commemoració als fets ocorreguts l’any 1952 quan el poble de Bangladesh va sortir al carrer per celebrar el Dia del Moviment de la Llengua bengalina, diada reivindicatòria del dret a què la llengua bengalina fos considerada llengua oficial del Pakistan.

El govern va prohibir les manifestacions i va enviar l’exèrcit i la policia als carrers, provocant la mort de quatre estudiants que van morir a mans de la policiaRafiqSalamJabbar i Barkat, tan sols reivindicaven el dret a utilitzar la seva llengua materna.

L’objectiu d’aquesta celebració és preservar i protegir totes les llengües i dialectes que es parlen en el món, promoure la diversitat lingüística, l’educació multilingüe i el reconeixement de les llengües primeres de tot el món i de les minories lingüístiques que no tenen reconeguts els seus drets. Cada any es fixa un tema al voltant del que es treballarà durant l’any. El tema triat per aquest 2023 és “Educació multilingüe: un pilar de l’aprenentatge intergeneracional”. Segons els darrers estudis, es calcula que cada dues setmanes desapareix una llengua i amb ella tot el seu patrimoni cultural.

El català és la 13a llengua de la Unió Europea, malgrat això, no està reconeguda com a llengua oficial de la UE, a diferència d’altres amb molts menys parlants (finès, danès, maltès o gaèlic). No és lògic, no és acceptable, i és contrari al principi fundacional europeu de protecció del multilingüisme, consagrat a l’article 3 del Tractat de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Avui Dia Internacional de la Llengua Materna, aprofitem per reivindicar els drets de la nostra. Signa aquí per demanar que sigui reconeguda com a llengua oficial de la UE. No has de facilitar cap dada personal, és totalment anònim.

Tags: català, dia internacional, Llengua materna

Notícies semblants: