Ara fa 101 anys que Albert Einstein visitava Catalunya

Ara fa un any que es va complir un segle que el físic alemany Albert Einstein, premi Nobel en 1921 i autor de la teoria de la relativitat, visitava Catalunya. Einstein va ser i és un dels personatges més cèlebres i admirats en el món de la ciència. Acompanyat de la seva esposa Elsa va arribar a l’estació de França de Barcelona el 22 de febrer de 1923 convidat per la Mancomunitat de Catalunya, curiosament ningú va anar a rebre’ls perquè el científic no va poder avisar que arribava. Durant l’estada a Barcelona es va allotjar a l’Hotel Ritz de la Gran Via cantonada a Roger de Llúria.

La Mancomunitat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el que pretenien amb aquesta visita, era fomentar i impulsar una comunitat científica a Catalunya, en aquells anys a Barcelona es va crear l’Escola Industrial i el Servei Meteorològic de Catalunya, per això van organitzar tres conferències i encara que a totes es va omplir de gom a gom i malgrat que el públic havia de pagar unes 25 pessetes, quantitat força elevada per aquells temps, segons la premsa de l’època, ningú va entendre res del que el científic explicava.

El diumenge 25 de febrer, acompanyat del president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch i diversos científics de l’època com Esteve Terradas i Illa, Rafael Campalans i Puig, Bernat Lassaleta, van visitar el Monestir de Poblet. En el camí van fer una parada a l’Espluga de Francolí on van dinar a la Fonda Ibèrica. Just davant de la fonda es va fer una de les fotografies que van immortalitzar el viatge, Albert Einstein acompanyat d’un grup d’infants del poble. Al fons es pot veure el cotxe que van utilitzar per al viatge, un Elizalde tipus 29. Després de dinar van seguir fins a Poblet, on va visitar el Monestir, signant en el llibre d’Honor.

L’endemà acompanyat també del president de la Mancomunitat, van visitar el conjunt monumental de les esglésies romàniques de Sant Pere de Terrassa (Santa Maria, Sant Pere i Sant Miquel). A la tarda va fer una conferència i a la nit se li va oferir un sopar de gala a l’hotel Ritz.

A Barcelona també va tenir temps de visitar l’Escola del Mar, el Grup Escolar Baixeras i l’Escola Industrial, on li van oferir una ballada de sardanes i cançons populars catalanes. A Einstein li va agradar molt la música catalana i alguns biògrafs afirmen que la va continuar escoltant durant anys, gràcies a un llibre d’harmonitzacions que li van regalar i que avui dia es conserva en el seu arxiu de Jerusalem. En una entrevista concedida anys després de la seva visita a Barcelona, va comentar que lamentava el fet que s’estiguessin perdent les cançons populars austríaques (recordem que Einstein era jueu) i posava com a exemple el que feia la ciutat de Barcelona per a mantenir la música catalana.

Va ser rebut per l’alcalde de la ciutat, Enric Maynés i pel dirigent de la Confederació Nacional del Treball (CNT), a qui va recomanar que els recomanés als seus sindicalistes que llegiren a Spinoza. La nit abans de marxar el Consell de Pedagogia de la Mancomunitat, dirigit per Rafael Campalans li van oferir un sopar de comiat.

La visita d’Albert Einstein a Catalunya va ser un dels grans esdeveniments científics i culturals de l’època. En commemoració del centenari de la visita, tant Barcelona com l’Espluga de Francolí l’any passat es van organitzar diversos actes.

Tags: Albert Einstein, Barcelona

Notícies semblants: