Ca L’Espinaler, la història centenària d’aquella petita tasca de Vilassar de Mar. Sabeu l’origen del seu nom?

Foto: Facebook Ca L’Espinaler

Qui ha passat per Vilassar de Mar i no ha fet una parada a Ca L’Espinaler per prendre un vermut amb unes escopinyes? Coneguem la seva història. Per trobar l’origen de l’Espinaler ens hem de remuntar a l’any 1896, quan Miquel Riera i Prat obre una petita tasca a Vilassar de Mar, a tocar del Camí Ral, actual carretera N-II. En ella oferien la típica barreja, vi amb aiguardent o moscatell amb anís, que servien en un got petit per acompanyar el primer cafè del dia. Els homes acostumaven a prendre la barreja a primera hora del matí, sobretot per fer passar el fred de l’hivern. En aquells temps estava mal vist que les dones freqüentessin soles els bars i molt més prendre alcohol.

El nom de la tasca era la ‘Taverna del Camí Ral’, però tothom la coneixia com Ca L’Espinaler perquè en Miquel Riera abans d’arribar a Vilassar de Mar, vivia molt a prop del Pont de l’Espinal a Argentona, d’aquí el nom que ha perdurat fins avui en dia. L’any 1907 amplien el negoci obrint l’estanc, cosa que va atraure molta més gent.

En aquells anys molts pagesos del Maresme baixaven a vendre els seus productes a Barcelona i una parada obligatòria per esmorzar era Ca L’Espinaler. L’any 1930 la filla d’en Miquel Riera, Francisca Riera Fornells, vídua amb quatre fills es fa càrrec del negoci i allà passen la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Setze anys més tard, en plena postguerra, la substitueix el seu fill Joan Tàpias Riera qui li dona un tomb al negoci oferint un vermut que aviat es va convertir en tot un referent a la comarca.

Precisament va ser l’esposa d’en Joan Tàpias, Ventureta Roldós, qui l’any 1952, crea la popular salsa Espinaler per acompanyar les escopinyes. Segur que la fórmula tindria algun ingredient secret que ha fet que agradi tant, però principalment està elaborada a base de vinagre de primera qualitat, pebre vermell, pebre negre i espècies. Tant èxit ha tingut que avui en dia la podem trobar en les botigues gurmet i en la majoria de supermercats.

Foto: Facebook Ca L’Espinaler

Als anys setanta entra en el negoci la quarta generació de la família de la mà de Miquel Tàpias Roldós, actual dirigent i comença la seva l’expansió. Tàpias comença a pensar a oferir productes més selectes, per això viatja fins a Galícia per triar els millors productes de marisc a les subhastes de peix i comencen a elaborar conserves que comercialitzen sota la marca Espinaler que són molt ben acceptades per la gent.

Als anys noranta, l’Espinaler ja comercialitza tota mena de conserves: olives, anxoves, escopinyes, navalles, cloïsses i més endavant fruits secs o patates fregides, que precisament ara han estat triades unes de les millors de l’Estat. En un principi els productes Espinaler només es podien trobar en les botigues especialitzades o gurmet, ja que es venien com un producte selecte, actualment les podem trobar a la majoria de supermercats.

A diferència d’altres grans marques, Espinaler no fa publicitat dels seus productes ni té comercials entre el seu personal, continua funcionant com ara fa més de cent anys, gràcies al boca-orella i com afirma Tàpies, la millor publicitat és la qualitat dels seus productes.

L’any 2000 travessen les fronteres catalanes i comencen a vendre a la resta de l’Estat. Amb aquesta expansió obren el nou bar-botiga-magatzem en una nau de 1.300 m² del polígon industrial Els Garrofers de Vilassar de Mar, on a banda de fer el vermut o dinar, trobarem tota la gamma de productes Espinaler i una selecció de productes d’altres marques. L’any 2011 obren un altre local similar al polígon industrial les Guixeres de Badalona.

L’any 1989 van constituir l’empresa Espinaler 1896 S.L. amb seu social a l’avinguda del Progrés, 47 del Polígon Industrial Els Garrofers de Vilassar de Mar. Aquella petita tasca de finals del segle XIX, s’ha convertit en una gran empresa catalana regentada actualment per la quarta generació de la família que la va fundar.

Tags: Espinaler, Història

Notícies semblants: