EFEMÈRIDES

Per què i des de quan l’1 de maig celebrem el Dia Internacional dels Treballadors?


L’1 de maig se celebra el Dia Internacional dels Treballadors. L’origen d’aquesta jornada reivindicativa del moviment obrer d’àmbit mundial, l’hem de buscar al Chicago de finals del segle XIX, durant una revolta iniciada per un grup de sindicalistes nord-americans.

Aquesta data va ser declarada de celebració del Dia del Treballador, en el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional celebrat a París l’any 1889, precisament en record dels morts a Chicago l’any 1886, durant la Revolta d’Haymarket.

L’1 de maig de 1886 es va iniciar una vaga a Chicago per reivindicar el dret que estava garantit per la llei Ingersoll, promulgada pel president dels Estats Units, Andrew Johnson, que establia la jornada laboral de vuit hores diàries. Com que els empresaris no complien la llei els obrers es van organitzar i van començar la vaga, paralitzant tot el país.

A Chicago la vaga va durar quatre dies i el 4 de maig es va produir la Revolta d’Haymarket, en la que molts treballadors van ser detinguts, entre ells els líders dels sindicats. En el judici celebrat sense gaires garanties d’imparcialitat, cinc dels sindicalistes van ser condemnats a mort i executats a la forca. La història els recorda com els Màrtirs d’Haymarket o Màrtirs de Chicago i en memòria d’ells cada 1 de maig se celebra el Dia Internacional del Treballador.

L’any 1954, l’Església catòlica, sota el mandat del Papa Pío XII, va declarar aquest dia com a festivitat de Sant Josep obrer. Actualment, tots els països democràtics aprofiten aquest dia per sortir al carrer en manifestació per reivindicar els drets laborals i socials. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial amb la proliferació dels moviments d’esquerres a tota Europa, aquesta festivitat va arribar al seu punt àlgid.

Aquest any a causa de la inflació disparada, la principal reivindicació que reclamen tots els sindicats és l’augment dels salaris per poder fer front a l’increment del preu dels productes, però també s’aprofita per fer altres reivindicacions.

Tags: 1 de maig, dia treballador

Notícies semblants: