EFEMÈRIDES

Avui 13 d’agost celebrem el Dia Internacional dels Esquerrans. Des de quan i per què?


Des del 13 d’agost del 1976, quan Dean R. Campbell va fundar Lefthanders International, per a conscienciar a la gent dels problemes que tenen les persones esquerranes, se celebra el Dia Internacional dels Esquerrans.

El motiu d’aquest dia és difondre les dificultats que té aquest col·lectiu en el seu dia a dia en una societat predominantment destra. Normalment, els dretans no pensem en els problemes que tenen els esquerrans per exemple amb les tisores, les llibretes d’espiral, les cadires d’escoles que tenen la taula per escriure a la dreta i moltes altres. Afortunadament, avui en dia ja hi ha botigues especialitzades en productes per a esquerrans.

Al llarg de la història aquest col·lectiu ha estat estigmatitzat, fa un segle als infants esquerrans se’ls obligava a utilitzar la mà dreta, fins i tot els lligaven l’esquerra perquè no la fessin servir. Amb els pas dels anys ja no es considera que això sigui un problema ni una desviació i els nens i nenes poden escriure o menjar amb la mà que vulguin.

Segons la ciència el que una persona sigui esquerrana es deu a la lateralitat, una funció neurològica que ens inclina a prioritzar un costat del nostre cos en detriment de l’altre, per a realitzar algunes accions. Des de ben petits podem veure si un infant és destra o esquerrà, en els primers mesos observant quina és la mà que és dur més sovint a la boca quan té gana i més endavant veient quina és la mà que fa servir per agafar els objectes.

La funció motora del nostre cos es desenvolupa en l’hemisferi del cervell contrari al braç o cama que movem, les persones esquerranes que són minoria, tenen una major tendència a fer les funcions motores amb l’hemisferi dret. S’estima que la població mundial d’esquerrans oscil·la entre el 10% i 13%.

Hi ha moltes supersticions i mites al voltant de les persones esquerranes que no tenen cap fonament, com que són més intel·ligents o que els hi costa més dormir. Durant l’edat mitjana a les dones esquerranes les qualificaven de bruixes. Afortunadament, avui dia no hi ha cap estigma sobre aquestes persones.

Molts personatges famosos i de gran rellevància han estat esquerrans:

🔹  Científics: Marie Curie, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci o Alan Turing.
🔹  Astronautes: Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Charles Duke, Jim Lovell o Ed. Mitchell
🔹  Artistes: Van Gogh, Leonardo da Vinci, Beethoven, Miquel Àngel o Rubens.
🔹  Músics: Jimi Hendrix, Paul McCartney, David Bowie, Kurt Cobain o Bob Dylan.
🔹  Esportistes: Maradona, John McEnroe o Rafa Nadal.
🔹  Personatges històrics: Gandhi, Adolf Hitler, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Vladímir Putin, George Bush pare,  Bill Clinton, Barak Obama, Aristòtil, Napoleó Bonaparte, Charles Chaplin o Bill Gates.

Tags: Dia Internacional dels esquerrans

Notícies semblants: