ACTUALITAT

El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, la Sagrada Família de l’Alt Camp. Coneix la seva història.


El petit poble de Montferri a la comarca de l’Alt Camp, que no arriba a 400 habitants, cada cap de setmana s’omple de visitants per gaudir de la seva joia arquitectònica, el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, obra de l’arquitecte modernista col·laborador d’Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol.

Envoltat de vinyes, pel seu estil ens recorda a l’obra mestra de Gaudí, la Sagrada Família de Barcelona i per les formes arrodonides que es veuen sota la torre central ens recorda les agulles de la muntanya de Montserrat. Es va projectar la seva construcció entre els anys 1926-1928, en uns terrenys cedits per la família Vives de Montferri. Es van iniciar les obres, però primer per manca de recursos i després per l’inici de la Guerra Civil Espanyola, es van paralitzar.

Diuen que la idea de construir aquest santuari a Montferri, va ser dels mateixos veïns que eren molt devots de la Mare de Déu de Montserrat i cada any per agrair la bona verema que havien tingut, pujaven en peregrinació fins a Montserrat per donar les gràcies a la Mare de Déu. Un membre de la família Vives que era jesuïta va pensar que per no haver-hi d’anar cada any en peregrinació a Montserrat, podien construir el seu propi santuari en els terrenys de la família.

L’arquitecte Josep Maria Jujol i Gibert, home de confiança i col·laborador de Gaudí, era família del jesuïta Vives, promotor de l’obra, qui li va encarregar els treballs de construcció que malauradament no va poder acabar. No va ser fins a l’any 1984 que l’arquitecte Joan Bassegoda i Nonell va reprendre les obres i va acabar el petit temple, que va ser inaugurat l’any 1999.

Una rèplica de la Moreneta a la qual s’accedeix per unes escales com a la Basílica de Montserrat, guarda el Santuari amb formes arrodonides i geomètriques que ens recorden la natura que tant estimava Gaudí. Els vitralls amb cors, els arcs parabòlics, tot ens recorda a la Sagrada Família.

El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri té 33 metres d’altura, en record dels trenta-tres anys que va viure Jesús, la part central és com un castell en honor als castellers de Valls, està orientat a Montserrat i molt a prop hi ha una petita cova on han fet una rèplica de la Santa Cova de Montserrat. Es pot visitar els dimarts, dimecres, dijous, dissabte i diumenge de 10:30 a 13:30 hores, per 2 € els adults i gratis els infants. També ofereixen visites guiades.

Galeria d’imatges del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri 👇

Tags: Santuari Montferri

Notícies semblants: