La carn Matsusaka Beef del Japó, probablement la més cara del món, mai havia sortit del país del sol naixent. Es tracta d’una carn procedent de femelles verges de vaques de raça negra, que són criades durant 30 o 32 mesos en granges de la regió de Matsusaka. Aquesta carn té una major presència de greixos no saturats i un punt de fusió inferior a les altres carns, i per això és molt més tendre que la resta, pràcticament es desfà a la boca.
Diuen que cap als anys seixanta a aquestes vaques els hi donaven cervesa per a veure, pràctica que actualment ja no fan. Fins al segle XIX al Japó no menjaven carn procedent d’animals amb quatre potes, la seva religió els hi prohibia, fins aleshores aquests animals es destinaven a treballs de camp i transport. Quan van abandonar aquestes pràctiques de treball, les vaques i bous es van estressar pel sedentarisme que patien i els ramaders van començar a donar-los cervesa i fer-los massatges per tal que es relaxessin i estimular el seu apetit. No sabem si és llegenda o realitat.
Ara per primer cop la carn més apreciada del Japó surt del seu país per a comercialitzar-se a Europa de la mà d’una empresa catalana, el Grup Akaneya del sector de restauració, fundada l’any 2011 per Ignasi Elias i presidida per Chiho Murata, amb seu a Barcelona. El Grup Akaneya ha estat el primer que ha obtingut el permís de les autoritats tant japoneses com europees per distribuir la Matsusaka Beef a Europa.
Ahir per primer cop es va poder tastar aquesta exquisida carn a Barcelona, en un acte celebrat a la residència del cònsol del Japó a Barcelona, Yasushi Sato, amb la presència del granger d’on prové la carn, Hiroki Ito i president de Matsusaka Beef Association, així com el xef català Ferran Adrià. Un rellom d’uns 100 grams de Matsusaka Beef procedent de la granja Ito Ranch es ven als restaurants del Japó per sobre dels 500 €.
El Grup Akaneya ha estat la primera empresa no japonesa que entra a formar part de la Matsusaka Beef Association, en els seus seixanta anys d’història. A partir d’ara podrem degustar aquesta carn tan preuada en els restaurants de grup Akaneya:
🍽️ Barcelona – Carlota Akaneya del carrer Pintor Fortuny, 32
🍽️ Madrid – Pilar Akaneya al carrer Espronceda, 33
🍽️ París – Marie Akaneya a 12 Rue Godot de Mauroy
L’empresa catalana també ha rebut l’autorització de les autoritats japoneses per distribuir la Matsusaka Beef entre altres restaurants d’Europa.
La carn més cara del món arriba a Barcelona.
Es diu Matsusaka Beef i no havia sortit mai del Japó. Una empresa catalana és la primera a aconseguir l’autorització per distribuir-la a Europa. Actualment, 100 grams de llom baix d’aquesta carn té un preu de 280 euros.
➕ Notícies a… pic.twitter.com/sR7iJmZ5fa
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) September 21, 2023
Noche mágica en la que Hiroki Ito, presidente de Matsusaka Beef y dueño de granja más prestigiosa de Japón Ito Ranch, ha ido supervisando su carne tratada por nosotros, y recomendando la mejor manera de cocinarla. Seguimos aprendiendo!! pic.twitter.com/0cZOlj46ca
— Pepetori Hanzo (@PepePepeferlop) September 21, 2023