Avui fa 20 anys de la mort del poeta català Miquel Martí i Pol.

Foto: Fundació MIquel Martí i Pol

L’11 de novembre del 2003 ens deixava un dels grans poetes catalans, Miquel Martí i Pol. Va néixer l’any 1929 en una família humil de Roda de Ter, el seu pare era manyà i la seva mare treballava en una indústria tèxtil on ell, als 14 anys va començar a treballar en les oficines. Amb 15 anys va començar a escriure en castellà per a una revista local del poble.

Quatre anys després va començar a escriure en català per la revista parroquial que en aquells moments dirigia l’escriptor Josep Clarà. A partir del 1948 renuncia a escriure en castellà i continua tota la seva trajectòria publicant en català, com una mena de lluita contra un sistema que ell considerava totalment injust, la dictadura franquista.

Amb tan sols 19 anys pateix una tuberculosi per la qual va haver-hi d’estar un any al llit, temps que va aprofitar per llegir els grans poetes catalans, que el van influir en la seva obra posterior. En la seva lluita contra el franquisme, a mitjans dels anys 50 va col·laborar amb el PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), es casa amb Dolors Feixas amb la que té dos fills, Maria Àngels i Jordi.

Durant aquells anys també inicia contactes i col·laboracions amb els integrants de la ‘Nova Cançó’ i revistes catalanistes. També es va dedicar a traduir al català obres d’escriptors com Pablo Neruda, Émile Zola, Gustave Flaubert, Jean Racine, entre altres. L’any 1970 li van diagnosticar esclerosi múltiple, malaltia que va patir durant 33 anys i que el va dur a la mort l’any 2003.

Des d’aquell moment la malaltia també es reflectia en els seus poemes, a vegades comparant-la amb el franquisme. La malaltia li provocava una incapacitat, com el franquisme incapacitava la cultura del poble català. Aprofitant la invalidesa total i permanent, va aprofitar per dedicar-se més a la poesia, iniciant la seva etapa més prolífica.

Les seves obres més destacades: Paraules al vent per la que va obtenir el Premi Ossa Menor, Quinze Poemes, dues obres marcades per la religió i la crisi que el poeta va tenir amb ella. El Poble i la Fàbrica són obres que reflecteixen el moment polític que es vivia en els darrers anys de la dictadura. Estimada Marta, és una de les obres poètiques més venuda de la literatura catalana.

La seva obra completa per ordre cronològic: Paraules al vent, Quinze poemes, El Poble, La fàbrica, Vint-i-set poemes en tres temps, Cinc esgrafiats a la mateixa paret, L’arrel i l’escorça, El llarg viatge, Quadern de vacances, Amb vidres a la sang, Crònica del demà, Contes de la vila de R., Estimada Marta L’hoste insòlit, Les clares paraules, L’àmbit de tots els àmbits, Primer llibre de Bloomsbury, L’aniversari, Andorra, postals i altres poemes, Autobiografia, Cinc poemes d’iniciació, Llibre d’absències, Per preservar la veu, Barcelona-Roda de Ter, Els bells camins, En Joan Silencis, Obertura Catalana, Bon profit!, Defensa siciliana, Temps d’interludi, Suite de Parlavà, Un hivern plàcid, Els infants componen cançons, Llibre de les solituds, Cinc poemes de possibles variacions melangioses, Antologia poètica- amb els ulls oberts, ABCEDARI. Una joia solidària, Haikús en temps de guerra i Després de tot.

Moltes de les seves obres van ser musicades per cantants com Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner, Celdoni Fonoll, Rafael Subirachs, Nina i en especial el seu gran amic Lluís Llach. Pep Guardiola va ser un gran amic també de Miquel Martí i Pol, fins i tot sovint participava en actes i en la lectura d’algun dels seus poemes, col·laborant amb Lluís Llach. L’11 de novembre del 2003 va morir a l’hospital de Vic, però sempre ens quedaran els seus poemes. 

Lluís Llach, Sílvia Pérez Cruz i Pep Guardiola – Ara mateix- Poema de Miquel Martí i Pol. 👇​

Tags: Miquel Martí i Pol

Notícies semblants: