Polèmica per la crema a Jaén de Pelelemón, un ninot de Carles Puigdemont

Un ninot de Carles Puigdemont guanya el primer Concurs Municipal de Peleles de Jaén, organitzat per l’ajuntament governat pel PP i ‘Jaen Merece Más’. Segons defineix el mateix ajuntament, s’ha creat aquest concurs amb l’objectiu d’impulsar els costums i les tradicions de Jaén. El ninot de Carles Puigdemont amb una cartera plena de bitllets, un cartell que diu “Quiero ser indultado” i penjat en un pal força alt va ser cremat en una foguera durant la festa de les ‘Lumbres de San Antón’, que aquesta capital andalusa celebra per Sant Antoni.

Una curiositat és que precisament qui ha presentat aquest ninot a concurs ha estat una entitat religiosa, que hauria de tenir més respecte per la vida de les persones, la ‘Parroquia de la Inmaculada y San Pedro Pascual de Jaén’. Encara que diuen que aquest ninot no representa a ningú i que tan sols és una crítica social, està clar que va dirigida als independentistes que volen l’amnistia. Així ho expliquen:

«Aquest ‘pelele’ reflecteix una crítica social contra aquestes persones oportunistes que pensen que poden realitzar accions al marge de la llei en benefici propi i quedar impunes davant la justícia, valent-se del seu estatus, posició econòmica o situació política. Malgrat la seva semblança en nom i aspecte a un personatge concret del panorama polític actual, no representa a una persona o partit polític concret. Manifesta un rebuig a qualsevol mena d’indult o amnistia, tant de tipus polític, com a fiscal o econòmic (expressat en el maletí amb diners que porta i els feixos de bitllets apuntant per les seves butxaques). Aquestes persones solen cobrar o fer xantatge per a rebre aquest tracte preferent que demanden, oferint a canvi el seu silenci (d’aquí la seva boca amb cremallera). El Sr. ‘Pelelemon’ vol ser indultat i deslliurar-se de les flames de la foguera, però ni els seus diners ni el seu estatus impediran que cremi com la resta de ‘peleles’ en aquests focs de Sant Antón 2024. VISCA JAÉN!»

Una altra curiositat del cas és que una de les bases del concurs organitzat pel Patronat de Cultura, Turisme i Festes de l’Ajuntament de Jaén, era que els ‘peleles’ no podien versar sobre temes polítics. No és el primer cop que Carles Puigdemont és protagonista d’accions com aquesta, recordem que l’any 2019 a la localitat sevillana de Coripe van afusellar i cremar un ninot del president, acte que posteriorment la Fiscalia Provincial de Sevilla va arxivar la denúncia presentada per la Generalitat de Catalunya, per un possible delicte d’odi. Moltes han estat les crítiques a les xarxesa socials.

Si això és cultura…

Tags: Ninot, Puigdemont

Notícies semblants: