CIUTATS

La Torre del Rellotge de la Barceloneta: Un Testimoni de la Història Marítima de Barcelona.


La Torre del Rellotge de la Barceloneta és una construcció històrica situada al barri de la Barceloneta, a Barcelona. Aquesta torre té un significat especial per als barcelonins, ja que és un dels símbols del barri marítim. Amb motiu de la renovació del port de Barcelona, l’any 1772 l’enginyer Jorge Próspero de Verboom va dissenyar la Torre del Rellotge, un dels primers fars del Mediterrani amb la funció de guiar els vaixells que arribaven al port i aviat es va convertir en un símbol fonamental del barri durant el segle XVIII.

Situada en el Moll de Pescadors és visible des de nombrosos punts del port i del barri. En un principi a més de far tenia la funció de despatx de passaports, oficina de la comandància de marina i de control sanitari. L’any 1904, la torre va deixar de funcionar com a far i es va transformar en torre del rellotge. Aquest canvi es va fer per adaptar-se a les necessitats del port i de la ciutat en aquell moment.

Arquitectònicament, és una torre de forma piramidal feta de pedra i amb un estil clàssic. Es caracteritza per la seva forma octogonal i la seva alçada notable, que permet que el rellotge sigui visible des de diferents punts del barri. La Torre del Rellotge és considerada un punt de referència i un element identificatiu de la Barceloneta. Al llarg dels anys, ha estat testimoni de molts esdeveniments històrics i canvis en la ciutat.

A finals del segle XVIII va ser protagonista d’un fet que canviaria el sistema de mesura que s’utilitzava, adaptant-se al sistema mètric decimal. El científic Pierre François André Méchain va triar la Torre del Rellotge, llavors encara far, com a punt geodèsic que va servir de base pel sistema mètric decimal. Méchain va triar per fer els mesuratges tres llocs elevats de Barcelona el Castell de Montjuïc, la Torre de Sant Iu de la catedral de Barcelona i la Torre del Rellotge de la Barceloneta.

La Torre del Rellotge és, sens dubte, una peça clau del patrimoni cultural de Barcelona i un recordatori visible de la rica història marítima de la ciutat.

Tags: Barceloneta, Torre del Rellotge

Notícies semblants: