POBLES

Siurana, la joia del Priorat i un dels pobles amb més encant de Catalunya

Vista panoràmica de Siurana

Siurana, un petit poble de 40 habitants, dins el terme municipal de Cornudella de Montsant, sens dubte la joia del Priorat, un dels pobles amb més encant de Catalunya i l‘últim reducte de l’ocupació musulmana a Catalunya.

Entre les muntanyes del Montsant i Prades, damunt el riu Siurana, a poc menys de 800 metres d’altitud s’aixeca Siurana, des d’on tenim unes vistes espectaculars al pantà del mateix nom i a tot el paisatge que l’envolta, un poble de conte de fades i princeses.

Pantà de Siurana

A principi del segle VIII es va produir l’ocupació musulmana de la península Ibèrica, ja entre els anys 711 i 714 els musulmans estaven instal·lats a Catalunya i Siurana al llarg de tot el període de la Reconquesta, va tenir un paper molt important. Al segle XI, el seu castell es va convertir en primera línia de defensa contra l’Islam, l’últim reducte musulmà de Catalunya.

Com molts dels pobles de Catalunya, Siurana també té la seva, la Llegenda de la Reina Mora, recollida per Joan Amades.

Diu la llegenda que Siurana estava sota el domini de la reina Abd-el-Azia, una dona molt maca. Els cristians liderats pel senyor de Tarragona, Amat de Claramunt i incapaços de conquerir la població, van utilitzar un jueu traïdor que els va oferir l’entrada al castell.

Restes del Castell musulmà de Siurana

Els cristians van entrar i van matar quasi a tothom, la reina Abd-el-Azia estava celebrant una festa en una de les sales de palau, quan de sobte una fletxa va entrar per la finestra i es va clavar a la taula.

La reina va escapar amb el seu cavall blanc, però perseguida pels cristians amb Amat al seu capdavant, va arribar a un penya-segat amb un gran precipici, on ella i el seu cavall van saltar al buit. El cavall en veure el perill, va clavar la ferradura de les potes a la roca, marca que encara avui es pot veure. Des de llavors aquell penya-segat és conegut com el Salt de la Reina Mora.

El Salt de la Reina Mora

Actualment del castell només queden els fonaments i algun tros de muralla. Un altre dels atractius de Siurana és l’Església de Santa Maria, construïda entre els segles XII i XIII, en la que es venera la Mare de Déu de l’Aigua. 

Passejar pels seus carrers empedrats i racons plens d’història ens transporta a l’Edat Mitjana.

L’ajuntament de Cornudella de Montsant, fa visites guiades al conjunt històric de Siurana, cada cap de setmana. Si us decidiu visitar aquest petit poble de conte de fades i princeses, podeu fer la reserva a Visites guiades a Siurana – Cornudella de Montsant.

 

Tags: Siurana

Notícies semblants: