Ingredients per al Xató:
- Una escarola
- 100 grams de bacallà sense espines
- 100 grams de tonyina en oli d’oliva
- 10 anxoves
- 150 grams d’olives arbequines i negres d’Aragó
Ingredients per la salsa:
- Dues nyores seques
- Dues dents d’all
- 10 ametlles torrades
- Dos tomàquets madurs
- Una cullerada petita de pebre vermell
- Un bitxo.
- Sal, oli d’oliva verge extra i vinagre
Preparació del Xató:
Poseu les nyores, sense llavors, en aigua freda durant dues hores.
Esqueixeu el bacallà i deixar-ho en remull fins que es dessali, aneu canviant l’aigua.
Rentar bé l’escarola i tallar-la petita.
Poseu-la en una plata grossa, afegir el bacallà, la tonyina, les olives i els filets d’anxova pel damunt.
Amaniu amb la salsa.
Preparació de la salsa:
Escalivar al foc o al forn els alls i els tomàquets i peleu-ho.
Fer una picada amb les ametlles, fins que quedin ben fines, afegir els alls i els tomàquets i picar una mica més. Incorporar el bitxo, el vinagre, el pebre vermell i continuar treballant fins que quedi una salsa espessa.
Amb un ganivet, rascar la polpa de les nyores i afegir-les a la salsa, anar tirant una mica d’oli a poc a poc i una mica de sal. Anar treballant fins que quedi una salsa fina, però compacta.