Recepta de Cuina, Com es fa – Xató


Ingredients per al Xató:

  • Una escarola
  • 100 grams de bacallà sense espines
  • 100 grams de tonyina en oli d’oliva
  • 10 anxoves
  • 150 grams d’olives arbequines i negres d’Aragó

Ingredients per la salsa:

  • Dues nyores seques
  • Dues dents d’all
  • 10 ametlles torrades
  • Dos tomàquets madurs
  • Una cullerada petita de pebre vermell
  • Un bitxo.
  • Sal, oli d’oliva verge extra i vinagre

Preparació del Xató:

Poseu les nyores, sense llavors, en aigua freda durant dues hores.

Esqueixeu el bacallà i deixar-ho en remull fins que es dessali, aneu canviant l’aigua.

Rentar bé l’escarola i tallar-la petita.

Poseu-la en una plata grossa, afegir el bacallà, la tonyina, les olives i els filets d’anxova pel damunt.

Amaniu amb la salsa.

Preparació de la salsa:

Escalivar al foc o al forn els alls i els tomàquets i peleu-ho.

Fer una picada amb les ametlles, fins que quedin ben fines, afegir els alls i els tomàquets i picar una mica més. Incorporar el bitxo, el vinagre, el pebre vermell i continuar treballant fins que quedi una salsa espessa.

Amb un ganivet, rascar la polpa de les nyores i afegir-les a la salsa, anar tirant una mica d’oli a poc a poc i una mica de sal. Anar treballant fins que quedi una salsa fina, però compacta.