Ingredients:
- Un calamar de 3/4 o 1 Kg.
- 1/2 Kg. de carn picada mixta (vedella i porc).
- Una ceba.
- Un pebrot verd i un vermell.
- 3 o 4 tomàquets madurs.
- Dues nyores.
- Tres dents d’all i un grapat de julivert.
- Tres llesques de pa de motlle i una mica de llet.
- Farina.
- Un ou.
- Un got de vi blanc.
- 1/4 de brou de peix.
- Sal, pebre negre, pebre vermell dolç i oli d’oliva.
Preparació:
Netejar bé el calamar i deixar escórrer. Separar les potes i les ales, trinxar-les bé i afegir una picada d’all i julivert.
Quan estigui tot ben picat, afegir la carn picada, una mica de pa remullat amb llet i un ou. Barrejar una estona fins que quedi ben lligat tot.
Salpebrar, fregir lleugerament i deixar refredar.
Omplir el calamar amb el farcit i tancar-lo amb un escuradents.
Punxar-lo uns quants cops amb l’escuradents, perquè no rebenti al coure.
Enfarinar el calamar i posar-lo en una paella amb una mica d’oli, ha de quedar enrossit, però no massa, ja que acabarà de coure després.
Amb la carn picada sobrant, fer boletes, enfarinar-les i fregir-les.
Fer un sofregit amb la ceba i els pebrots, quan estigui gairebé confitat incorporar les nyores, un got de vi blanc i el tomàquet ratllat. Afegir una mica de sal, pebre negre, un polsim de pebre vermell i una culleradeta de sucre i deixar sofregir a foc lent uns 10 minuts i afegir el brou de peix.
En una cassola posar el calamar i la salsa i deixar a foc lent una mitja hora aproximadament, incorporar les mandonguilles, coure 10 minuts més i quan ja quasi estigui fet posar una picada d’all, julivert, ametlles, avellanes i una llesca de pa torrat. Remenar bé i deixar a foc molt lent una estoneta més.
Deixar refredar per tallar el calamar i servir amb la salsa calenta per damunt, acompanyat de les mandonguilles.
Consell: Tots els guisats queden millor preparats el dia abans.