Sabeu que tenim una torre de Pisa en plena Cerdanya?


4
3.7k shares, 4 points

La Torre de Pisa de la Cerdanya

L’església de Santa Eugènia de Nerellà, al poble del mateix nom, pertanyent al municipi de Bellver de Cerdanya té un campanar amb una inclinació d’1,20 metres des de la seva base fins a dalt. Per això l’anomenen la “Torre de Pisa de la Cerdanya” i forma part de la Via Romànica de la Cerdanya.

L’església d’estil romànic data del segle X, malgrat que actualment de romànic només queda el campanar, ja que es va construir una nova església sobre l’antiga romànica. És l’únic campanar romànic que queda a la Cerdanya. L’any 1984 va ser declarada monument històric artístic nacional.

A la rehabilitació que es va fer l’any 2001 es va veure el perill que el campanar es desplomés sobre el cementiri, per això es va fer un campanar de formigó dins el campanar original perquè aguantes l’estructura antiga.

La causa de la inclinació no se sap amb certesa, possiblement fos a causa d’algun moviment sísmic al terreny.

Es pot visitar qualsevol dia, es fan concerts en alguna ocasió especial i només es fa missa un cop a l’any.


T'agrada? Compartiex-ho!

4
3.7k shares, 4 points

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
13
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
8
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
2
m'entristeix
M'interesa M'interesa
4
M'interesa
Em fascina Em fascina
4
Em fascina

2 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

 1. Església de Santa Eugènia de Nerellà o torre de Pisa de la Cerdanya?
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Esgl%C3%A9sia_de_Santa_Eug%C3%A8nia_de_Nerell%C3%A0

  L’Església de Santa Eugènia de Nerellà és una església romànica del segle XII que es troba a l’entitat de població de Santa Eugènia de Nerellà que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya a la comarca de la Cerdanya. Està declarada bé cultural d’interès nacional.
  El lloc de Nerellà s’esmenta a l’Acta de consagració de la Catedral de la Seu d’Urgell l’any 839. Surt citada com església per primer cop el 1003 com a Sancta Eugenia qui est in Neriniano. Va ser edificada al segle XII sobre l’anterior església preromànica.[ Posteriorment fou totalment reformada entre els segles XV i XVIII quedant només íntegre de la construcció romànica el campanar de torre de tres pisos, que es troba perillosament inclinat.
  Fou declarada monument historicoartístic nacional l’any 1984, destacant el fet que constitueix l’únic campanar de torre romànic conservat a la Cerdanya . . .
  . . . el campanar original és de torre de planta quadrada de 3,40 m de costat amb quatre nivells, el de la base llis amb una petita espitllera, el segon és de tres arcs cecs . . .
  . . . el punt més destacat d’aquest campanar és que està fortament inclinat cap a sud-est amb 1,20 m de desplom per una alçada de 18,50 m. Per aquest fet, l’església és anomenada torre de Pisa de la Cerdanya. (?)

  (?) “Surt citada com església per primer cop el 1003 com a Sancta Eugenia qui est in Neriniano”. Si té nom propi, cal anomenar-la d’altra manera?